Marieke Hartman vertelt haar verhaal aan de aanwezige pers.
Marieke Hartman vertelt haar verhaal aan de aanwezige pers. Foto's: Bastiaan Miché

Gijzeling ook voor medewerkers 3FM 'beangstigend'

Algemeen

HILVERSUM - "Eerst geloofde ik het niet, maar toen ik elf politiewagens zag, het toch wel even schrikken." Medewerker Marieke Hartman van 3FM heeft zojuist het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep verlaten nadat zij anderhalf uur lang vastzat in het pand waar daarvoor de gijzeling plaatsvond. "Het was best eng."

De gijzeling vond vanaf 8.00 uur plaats in het NPO-gebouw aan de Bart de Graaffweg. Op de parkeerplaats voor dat pand had een 33-jarige man een vrouw bedreigd met een mes. Hij dwong haar het gebouw in te gaan en daar hield hij haar gegijzeld.

De politie zette vervolgens de omgeving af en een onderhandelaar kwam ter plaatse. Een arrestatieteam ging naar binnen en overmeesterde de man. Hij is aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Het slachtoffer werd opgevangen en uit voorzorg nagekeken door ambulancepersoneel. Ze raakte niet gewond, wel is zij erg geschrokken. Het slachtoffer heeft aangegeven de man niet te kennen. Waarom hij dit gedaan heeft, wordt door de politie verder onderzocht. 

Veilig
Hartman was toen de gijzeling begon aan het werk op de derde verdieping van het pand. Zij kreeg van een medewerker via de telefoon te horen dat hij vanwege de gijzeling niet naar binnen kon. Eerst dacht zij aan een grapje, zegt ze, maar toen ze al die politiewagens beneden zag wist ze dat het serieus was. "We werken hier met een pasjessysteem dus op zich voelde ik me veilig. Verder was het heel erg stil en afwachten."

Behalve de vele berichten vanuit het thuisfront, kreeg de medewerkster weinig mee dus van de gijzeling. "Maar als steeds meer mensen via de telefoon vragen stellen, merk je dat de situatie erg en beangstigend is. Op een gegeven moment ging ik naar een andere ruimte en deed de deur op slot. Eigenlijk was ik - waarschijnlijk door adrenaline - heel kalm. Pas als het over is, word je bang. Ik ben blij dat ik de man niet heb gezien. Wat ik nu ga doen? Even bijkomen."

Vince van Kleef is die medewerker die aan Hartman liet weten dat hij niet naar binnen kon. Hij zag, terwijl kwam aanfietsen, dat iemand uit de auto werd getrokken en met een mes werd bedreigd. "En toen hen ik een hele tijd gewacht en kwam er eerst één politieauto, toen drie, toen nog drie en vervolgens ME-busjes. Mannen met bivakmutsen en zo. Sensatie."

Ervaring
Van Kleef, nog niet zo lang werkzaam bij 3FM, spreekt wel van 'een ervaring'. Hij voelt zich in ieder geval niet minder veilig op zijn werkplek. "Het gebeurt vaker, eerder al met die man met dat pistool (de kaping van het journaal, red.). Ik ben ook niet zo snel bang of emotioneel geraakt. Al vind ik het natuurlijk wel heel erg voor de vrouw om wie het gaat."

Ook niet snel bang is Arno Leblanc van NOS op 3. "Je kunt in angst leven, maar wat heb je daaraan. In eerste instantie had ik niets door, wij hebben op de eerste verdieping gewoon onze uitzending gemaakt. De vorige keer (journaalkaping, red.) was de paniek veel groter. (lachend) En ja, ik kon nu gewoon naar de koffieautomaat."

Uit de krant