Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Raad van State haalt bestemmingsplan Plassengebied onderuit

Buurt / wijk

LOOSDRECHT - De gemeente Wijdemeren krijgt een half jaar de tijd om een aantal gebreken in het bestemmingsplan voor het plassengebied van Loosdrecht te repareren. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist. Ruim twintig bedrijven en bewoners van het gebied bestreden het plan bij de Raad, omdat dit hun belangen zou schaden. In een aantal gevallen zijn die bezwaren terecht, oordeelt de Raad.

Zo lijkt de regeling voor afmetingen van zogeheten boatsavers op nattevingerwerk. Jachtservice Breukelen verzorgt in diverse jachthavens in het gebied deze voorzieningen om boten tegen weer en wind te beschermen. De gemeenteraad heeft op het allerlaatste moment bedacht dat aan de afmetingen van die boatsavers een maximum moet worden gesteld.

Onderzoek
Volgens Jachtservice Breukelen is die norm van een website geplukt zonder goed onderzoek te doen naar welke afmetingen een boatsaver moet hebben. In de praktijk blijken er al grotere boatsavers te worden gebruikt dan de gemeente nu wil toestaan. Bovendien is er een vraag naar grotere boatsavers. De Raad van State vindt ook dat de gemeente eerst maar eens onderzoek moet doen naar bruikbare afmetingen van boatsavers voordat een norm wordt gesteld in het bestemmingsplan.

Fout erkend
De gemeente moet ook de regels aanpassen om permanente bewoning mogelijk te maken op de beheerdersboot van de Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht aan de Oud-Loosdrechtsedijk. De gemeente wilde ook permanente bewoning van de woonboten in de haven mogelijk maken. Maar dat is fout gegaan bij het opstellen van de regels. De gemeente heeft die fout intussen erkend.

Door de vingers
Opmerkelijk genoeg ziet de Raad gemaakte fouten bij de bestemming van recreatieappartementen verderop aan de Oud-Loosdrechtsedijk door de vingers. Vastgoedeigenaar Elvestia wil daar voor tien van zijn panden een permanente woonbestemming. De gemeente wilde daar aanvankelijk wel aan meewerken, maar schrok er later voor terug omdat het leefklimaat bij de woningen waarschijnlijk onvoldoende zou zijn. Een onderzoek door deskundigen wees dat later ook uit.

Dit onderzoek bleek later gebreken te vertonen. Desondanks vindt de Raad dat wel blijkt dat het leefklimaat bij de tien panden twijfelachtig is. Daarom heeft de gemeente volgens de Raad terecht permanente bewoning verboden.

Uit de krant