De plek waar Fleur vorig jaar overleed.
De plek waar Fleur vorig jaar overleed. Archieffoto: Bastiaan Miché

Advocaat kraakt politieonderzoek na dodelijk ongeluk Fleur

Politie

LOOSDRECHT - De rechtbank Lelystad vindt dat justitie de volledige opnameband met camerabeelden van de Nieuwe Loosdrechtsedijk in Loosdrecht vlak voor het dodelijke ongeluk vorig jaar maart waarbij de 19-jarige Hilversumse kapster Fleur Balkenstein om het leven kwam, aan de advocaat en de rechtbank ter beschikking moet stellen.

De advocaat F. Hogewind van de 33-jarige piloot, die samen met zijn 54-jarige vader uit Loosdrecht terecht staat wegens straatracen met dodelijk afloop, had eerder maar twee minuten van de in totaal twintig minuten durende opname gekregen. Ook vroeg hij de band te laten onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om de snelheid van de auto’s te bepalen. Dit laatste verzoek wees de rechtbank af tijdens de regiezitting vrijdag in Lelystad.

Snelheid
Op 16 maart draaide de nietsvermoedende Fleur vanaf de Tjalk in Loosdrecht de Nieuw-Loosdrechtsedijk op. Vader en zoon reden daar achter elkaar met een snelheid tussen 150 en 187 km per uur over de weg waar een maximum snelheid van 50 km per uur geldt. De vader raakte de Toyota van Fleur vol in de flank toen ze de weg opkwam. Zwaar gewond werd zij naar het ziekenhuis gebracht waarna zij twee weken later overleed.

Verzuimen
Justitie spreekt over een straatrace die de mannen, vader in een Porsche en zoon in een Mini, zouden hebben gehouden. Een strafverzwarende omstandigheid. De zoon wordt medeplegen verweten omdat hij zijn vader zou hebben opgejaagd door te bumperkleven, zo zouden getuigen hebben gezien. De vader zou fors gedronken hebben, bleek uit een blaastest direct na het ongeluk. De politie verzuimde bloed af te nemen bij de zoon.

Stickers
Advocaat Hogewind hekelde het onderzoek van politie na het ongeluk. Zo zou het bloedmonster van zijn cliënt niet zijn verzegeld met stickers. Waardoor hij betoogde dat er bedrog in het spel zou kunnen zijn. Hij verzocht de twee agenten die het proces verbaal hebben opgemaakt hierover te horen. De rechtbank wees dit verzoek af, maar wil wel dat de agenten een schriftelijke verklaring afleggen over de hun werkwijze.

Onleesbaar
Ook gaat de advocaat ervan uit dat de camerabeelden onleesbaar zijn aangeleverd bij het NFI waardoor de beelden niet onderzocht konden worden. "Ik ben zelf lange tijd in de weer geweest met de politie zodat ik de beelden goed kon bekijken. Het NFI heeft daar geen tijd voor en stuurt ze terug."

Telefoon
Het onderzoek naar de telefoon van de overleden Fleur heeft niets opgeleverd. De politie had in eerste instantie geen pincode en heeft vervolgens het apparaat teruggegeven aan de nabestaanden van Fleur. Toen justitie later de telefoon alsnog wilde bekijken, bleek alle informatie van de telefoon te zijn verwijderd.

Nieuwe getuige
In de komende weken zullen alle laatste onderzoeken worden afgerond en zal op verzoek van de advocaat nog een getuige gehoord worden die zich via de media heeft gemeld.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen vader en zoon vindt op 3 november plaats.

Uit de krant