Eén man staat ontredderd in de ravage. Links bij de brug staan nog meer mensen.
Eén man staat ontredderd in de ravage. Links bij de brug staan nog meer mensen.

Kordaat optreden Hilversumse machinist voorkwam grotere ramp

Cultureel

HILVERSUM - Bij de grote treinramp in Weesp, deze week 99 jaar geleden, vonden 41 mensen de dood. Bert Bolle reconstrueerde de ramprit tot in detail door de ogen van Hilversummer Johan Drost.

Het was vrijdag de 13e september 1918, het had al dagen geregend. De overvolle expresstrein met 400 mensen aan boord beklom de spoordijk richting de brug over het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal), toen de spoordijk als gevolg van de vele regen wegzakte.

De zware locomotief en de wagons donderden met oorverdovend geraas van de zeven meter hoge spoordijk af. De ravage was enorm. 41 mensen kwamen om het leven en zeker 42 passagiers raakten ernstig gewond.

Een van de passagiers was Johan Drost uit Hilversum. In 2009 beschreef Bert Bolle uitvoerig wat Johan Drost die dag meemaakte en leverde daarmee een gedetailleerde reconstructie van de treinramp bij Weesp.

Bolle overleed in 2016, zijn artikel is terug te vinden op de website van Nico Spilt. Uit dit boeiende stuk blijkt verder dat de machinist, de destijds 35-jarige Hilversummer Arie van Perge, een grotere ramp voorkwam.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant