De sneeuwschuiver in actie vorig jaar toen de ellende op de weg beperkt bleef.
De sneeuwschuiver in actie vorig jaar toen de ellende op de weg beperkt bleef. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum lijkt klaar voor spekgladde winter

Politiek

Hilversum - Hilversummers hoeven voorlopig niet te vrezen voor spekgladde en onbegaanbare wegen tijdens de wintermaanden. De gemeente beschikt momenteel over 2000 ton strooizout. Bij een 'gemiddelde' winter is slechts de helft daarvan nodig.

Dat blijkt uit een brief van wethouder Nicolien van Vroonhoven aan de gemeenteraad. Er is 750 ton zout in de opslag aan de gemeentewerf op de 1ste Loswal. Daarnaast is op het terrein van de zoutleverancier 1250 ton zout op afroep beschikbaar. Samen is dat dus 2000 ton.

Na de strenge winter van 2010/2011 toen Hilversum afhankelijk was van het Rijk wat betreft de levering van strooizout en er enorme tekorten ontstonden, was al snel de conclusie: 'Dit nooit meer'. Sindsdien was er van een strenge winter eigenlijk nooit meer sprake. Toch heeft Hilversum haar zakjes sindsdien goed op orde.

In het zogenaamde en vandaag gepresenteerde Gladheidsbestrijdingsplan is daarom ook weinig anders dan vorig jaar. "Hierbij wordt rekening gehouden met de belangen op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid, doorstroming verkeer, milieu en kosten", schrijft de wethouder.

Dit betekent dat de aanrijroute van en naar het ziekenhuis, routes openbaar vervoer, de belangrijkste (ring)wegen en fietspaden/winkelcentra de hoogste prioriteit krijgen. Op de tweede plaats volgen wegen op industrieterreinen en wijkontsluitingswegen. Woonstraten krijgen prioriteit 3.

Alle inwoners, winkels en bedrijven worden verzocht het trottoir direct gelegen voor de woning/inrit/winkel of bedrijf zoveel mogelijk sneeuwvrij te houden.

Uit de krant