Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Zweten boven het Groot Goois Dictee

Algemeen

Hilversum - Werken aan de eigen taalkennis én je tegelijkertijd inzetten voor het goede doel: dat is de vaste formule van het Groot Goois Dictee.

Het lijf voorovergebogen. Eén hand op het voorhoofd terwijl de pen met de andere hand wordt vastgehouden. Zo af en toe klinkt een zucht, want: hoe schrijf je dat woord nou ook alweer? Het zijn bekende plaatjes van deelnemers die zitten te zweten op een dictee. Dinsdag is het weer zover in het raadhuis.

Voor de derde keer houden Lions Clubs in Hilversum in samenwerking met de bibliotheek het Groot Goois Dictee. Tientallen deelnemers zoeken vanaf 19.30 uur een plekje in het meesterwerk van Dudok aan het Dudokpark 1.

Maureen du Toit, presentatrice van NH, presenteert het door Raymond Serré geschreven dictee. Burgemeester Pieter Broertjes is net zoals de afgelopen jaren de juryvoorzitter.

Serré heeft een tekst gemaakt over Noord-Holland. In zijn zinnen zitten weer de nodige valkuilen en spellingobstakels. Bekende Noord-Hollanders zitten dinsdag in het raadhuis, net zoals ware dicteetijgers, taalliefhebbers en scholieren.

Naast het toetsen van hun eigen taalkennis zetten alle deelnemers zich in voor het goede doel. De totale opbrengst van het dictee gaat naar projecten om laaggeletterdheid tegen te gaan. Laaggeletterdheid is een groot probleem in Nederland. Uit cijfers blijkt dat zo'n 2,5 miljoen landgenoten moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen.

Het inschrijfgeld bedraagt 25 euro voor mensen die mee willen schrijven in de raadzaal en 10 euro voor deelnemers die in de Burgerzaal zitten. "Dankzij een flink aantal gulle sponsors zal het eindbedrag dit jaar hoger uitvallen dan de 5000 euro opbrengst van vorig jaar", aldus Frits Vogel van Lions Club Hilversum.

Uit de krant