Geen centrale plek voor de buurt op de Kleine Drift 35a, maar wel meerdere wooneenheden.
Geen centrale plek voor de buurt op de Kleine Drift 35a, maar wel meerdere wooneenheden. Foto: Bastiaan Miché

Verbijstering over vergunning woningsplitsing op Kleine Drift

Algemeen

HILVERSUM Meer vierkante meters erbij zien te krijgen is wenselijk, maar onrealistisch. Dat gaat absoluut op voor de buurten over het spoor. De openbare ruimte kraakt en piept aan alle kanten. Met dat oog heeft wethouder Floris Voorink 'superstrenge regels' opgesteld, waardoor het splitsen van woningen, zeker in de krappe arbeidswijken, zo goed als onmogelijk zou moeten worden. Niets blijkt minder waar.

De wenkbrauwen fronsten behoorlijk bij bewoners van de Kleine Driftbuurt toen de gemeente Hilversum de vergunning verleende voor het opsplitsen van een pand in de buurt. Volgens Patrick Weening, vicevoorzitter van bewonersvereniging Over het Spoor is de Kleine Drift 35a nu opgesplitst in vijftien wooneenheden.

Brief
De gemeente laat desgevraagd weten dat de vergunning is verleend voor de (her)bouw van elf kamers en twee appartementen, inclusief parkeerplaatsen. Na controle blijken er dertien kamers en twee appartementen te zijn gerealiseerd. Inmiddels heeft de eigenaar een brief gehad van de gemeente.

Groot probleem
En dat is tegen de gemaakte afspraken. Na 2003 is in de Kleine Driftbuurt meervoudige bewoning niet meer toegestaan. Juist omdat dit hier een groot probleem is. Weening wijst ook op het in 2016 door de gemeenteraad unaniem aangenomen convenant Woningsplitsing, het beleidsdocument waar de 'superstrenge regels' van Voorink in zijn opgenomen.

Steekt
"Het steekt ons enorm dat op deze wijze het convenant en de afspraken met voeten zijn getreden en zet op dit onderdeel vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de gemeente als gesprekspartner in het nakomen van de gemaakte afspraken", heeft Weening opgetikt.

Bewoond
Volgens de buurtbewoners was zelfs buurtcoördinator Marianne van Diemen niet op de hoogte van de woningsplitsing. Samen met de omwonenden was zij bezig om te kijken naar een maatschappelijke bestemming van dit voormalige Ascensio-pand, dat nu al bewoond blijkt te zijn.

Ascensio
Buurtbewoners hebben behoefte aan een centrale plek in de wijk. Een locatie waar zij samen kunnen komen. Nu moeten zij steeds uitwijken naar andere buurten, schrijft Weening. "Dat vermindert het animo uit de buurt sterk", is zijn conclusie.

Steel
Van de gemeente wil hij nu weten hoe het toch heeft kunnen gebeuren dat het oude pand van Ascensio, dat in het verleden voor zo veel overlast heeft gezorgd, is opgesplitst in zo veel wooneenheden. Volgens de gemeente zit de woningsplitsingsvork toch net iets anders in de steel.

Getekende overeenkomst
Van een getekende overeenkomst is helemaal geen sprake, wel is een motie Woningsplitsing aangenomen. Dat is de opmaat geweest naar het in 2016 vastgestelde bestemmingsplan Regeling meervoudige bewoning. Het splitsen van woningen is daardoor moeilijker geworden, maar niet onmogelijk. Per locatie toetst de gemeente of woningsplitsing kan. Daarbij moet de aanvrager wel aan de voorwaarden voldoen.

Evaluatie
De wethouder wil de Regeling meervoudige bewoning evalueren. Wanneer dat op de politieke agenda komt, is nu nog onduidelijk.

Uit de krant