Afbeelding

Hilversummer sloeg buurman bijna dood

Politie

HILVERSUM - Op de 18e juli kreeg een 64-jarige Hilversummer ruzie met zijn buurman in de Nachtegaalstraat. De man kwam bij hem aan de deur met een baksteen in zijn hand. Waardoor het uit de hand liep is niet echt duidelijk, maar de 64-jarige pakte de steen af en sloeg zijn buurman daar dusdanig mee dat de man een schedelbreuk, een gebroken jukbeen, gebroken ribben en een klaplong opliep. Bovendien stak hij hem met een priem in zijn kuit.

Dinsdag stond de Hilversummer met de aanklacht poging doodslag voor de rechter. Tot een inhoudelijke behandeling van de strafzaak kwam het niet. De psychiatrische rapportage gaf het advies om de Hilversummer te laten observeren in het Pieter Baan Centrum. De psychiater en psycholoog zijn niet tot een eenduidig antwoord gekomen. Het zou moeilijk zijn geweest om een goed oordeel te vellen, omdat de verdachte in de cel zat en er sprake zou zijn van dementie.

Onverantwoord

De officier wees het advies af. Volgens haar werd uit de rapportage duidelijk dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van het incident. Bovendien vond ze het onverantwoord om de man in zijn thuissituatie te laten onderzoeken, zoals de advocaat voorstelde. Ze wilde graag door met de inhoudelijke behandeling.

Brug te ver

Advocaat Schimmel wilde juist wel een beter onderzoek. Hij omschreef de psychiatrische rapportage als onduidelijk en op velerlei wijzen te lezen. Een opname in het Pieter Baan Centrum vond hij een brug te ver. "Mijn cliënt is nog nooit met justitie in aanraking geweest. Hij zou geschorst moeten worden en thuis meer begeleiding moeten krijgen. Er zijn manieren om te ondervangen dat dit weer gebeurt." Ook de reclassering zag meer in een thuisbehandeling met veel toezicht.

De rechtbank vond dat eerst moet worden uitgezocht op welke wijze de Hilversummer onderzocht moet worden. "Is dat in een thuissituatie of toch in het Pieter Baan Centrum." De inhoudelijke behandeling kan pas na een goed onderzoek plaatsvinden, aldus de rechtbank.

Er volgt op 28 december een pro-formazitting. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is onduidelijk.

Uit de krant