Afbeelding

Vier jaar cel voor verkrachten Hilversumse

Politie

Hilversum - De rechtbank Lelystad heeft de 32-jarige Duitser die op 15 november vorig jaar en 83-jarige vrouw aan de Radiostraat in Hilversum verkrachte en beroofde veroordeeld tot 4 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging. Met dit vonnis gaat de rechtbank in tegen het advies van de deskundigen twee weken geleden om de Duitser TBS onder voorwaarden op te leggen.

Volgens de rechtbank is TBS onder voorwaarden een te lichte straf omdat de verdachte een gevaar is voor de samenleving. Hij is vaker voor gewelds- en zedendelicten veroordeeld en eerdere behandelingen hebben niet geholpen. Daarnaast ziet de rechtbank dat zijn grensoverschrijdende gedrag gewelddadiger wordt.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie 5 jaar celstraf met TBS. De rechtbank legt de verdachte een iets lagere celstraf op, omdat zij rekening houdt met zijn ziektebeeld. De man is al vanaf zijn zeventiende schizofreen en verslaafd aan alcohol en drugs.

Het slachtoffer is deze zomer aan de gevolgen van een ernstige ziekte overleden. Naast de celstraf en TBS moet de verdachte de nabestaanden een schadevergoeding betalen van 8.750 euro.

De Duitser die op 2 november vorig jaar werd opgepakt nadat hij een 15-jarige meisje in Amsterdam had aangerand, kwam op 15 november na twee weken celstraf op vrije voeten. Hij reisde nog diezelfde dag met de trein van Amsterdam naar Hilversum waar hij rond 18.00 uur aankwam. Om 19.20 uur probeerde hij een vrouw op de Johannes Geradtsweg te beroven van haar telefoon. Zij wist te ontsnappen doordat zij begon te schreeuwen.

Een half uur later probeerde hij twee bewoners in de Radiostraat over te halen hem binnen te laten. Geen van de vrouwen deed open. Tenslotte klopte hij bij het slachtoffer aan. Ook zij wilde in eerste instantie de deur niet opendoen. Toen de verdachte bleef bellen en voor haar raam gebaarde dat hij haar wilde spreken, opende de vrouw de voordeur. De verdachte duwde de deur open, waardoor de vrouw op de grond viel en hij haar mishandelde en verkrachtte. Terwijl de vrouw weerloos op de grond lag, beroofde hij haar onder meer van haar geld, bankpasjes en sieraden.

De Duitser vluchtte vanuit Hilversum naar Amsterdam waar hij op 17 november een woonboot overviel. Een dag later werd hij in Susteren, Limburg, aangehouden nadat hij een bloemenwinkel had overvallen.

Uit de krant