Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Ook 70-ste Maple Leaf Cross succes

Sport

HILVERSUM - Met bijna 800 deelnemers, een mooi herfstzonnetje, een perfect erbij liggend parcours én sterke winnaars was de 70ste editie van de Maple Leaf Cross weer een succes.

De oudste crosswedstrijd van Nederland, vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht als eerbetoon aan de Canadese bevrijders, werd zondag op het vaste parcours nabij Anna’s Hoeve gehouden. Onder de deelnemers waren ditmaal overigens een flink aantal Canadezen, die na een oproep van de Canadese ambassade de jubileumeditie niet wilden missen.

Sterke winnaar
De lange cross bij de mannen, over 10 kilometer, kende een sterke winnaar in Lucas Nieuweboer. Hij had de laatste weken al getoond in vorm te zijn, in Hilversum was dat niet anders. Met 32.13 was hij bijna twintig tellen sneller dan de nummers twee en drie. Paul Zwama, voormalig Nederlands marathonkampioen, en regionale topper Cas Lutz vochten een fraaie strijd uit om die twee plekken. Zwama, die volgende maand overigens in Hilversum bij Anna’s Hoeve komt wonen, werd tweede, Lutz derde: 32.31 om 32.33.

De korte cross bij de mannen, bijna één lange sprint over drie kilometer, werd gewonnen door Richard Douma, in 8.49. De WK-deelnemer (1500 meter) was ook vorig jaar de beste. Op respectievelijk zeven en acht seconden achter hem eindigden ook Jeroen Bakker en Seppe van ’t Westende op het podium.

Verrassing
Bij de vrouwen verraste Dagmar Smid met winst op de korte cross. Met een eindtijd van 10.04 bleef ze Karin Nieuwenhuijsen drie tellen voor. De Ethiopische Fanos Tekle, vorig jaar winnares, werd ditmaal derde in 10.10.

Anne Luijten heerste op de lange cross, die voor vrouwelijke wedstrijdatleten 7,5 kilometer was. Luijten had aan de streep een voorsprong van ruim twee minuten op Irene van der Reijken: 26.56 om 28.58. De derde plaats ging naar Lisan Duijvestijn, in 29.18. Plaatselijke favoriete Mirjam Koersen eindigde als vijfde, in 29.41.

Aan de Maple Leaf Cross deden als altijd veel jongeren mee, onder hen veel jeugdleden van GAC. De Fabritiusschool was ook in groten getale aan de start verschenen. De jongeren konden, afhankelijk van hun leeftijd, deelnemen aan een cross van 850 of 1500 meter. Er waren bovendien prestatielopen van 2,5, 5, 7,5 en 10 kilometer voor de vele recreanten. Bij die recreatieve deelnemers waren, als gezegd, ook speciaal overgevlogen Canadese deelnemers.



Onder hen ook Jean Thie. In 1960 won hij de veldloop voor B-junioren, 57 jaar later kwam hij over uit Wakefield, Quebec voor de prestatieloop van 7,5 kilometer.

De volgende editie zal plaatsvinden op 4 november 2018.

Uit de krant