Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Uiterste poging van Heemschut om GAK-gebouw te behouden

Algemeen

HILVERSUM - Erfgoedvereniging Bond Heemschut doet een uiterste poging om de Hilversumse politiek ervan te overtuigen het GAK-gebouw niet te slopen. “Het gebouw leent zich prima voor renovatie of herbestemming”, merkt de commissie Noord-Holland van Heemschut op in hun brief aan de fracties.

Donderdag 23 november bespreekt de commissie Ruimte het stedenbouwkundig plan voor het Stationsgebied. In dit voorstel verdwijnt het vorig jaar door de gemeente aangekochte pand aan het Stationsplein. Het college van burgemeester en wethouders vraagt bijna 800.00 euro om sloop mogelijk te maken.

Daar moeten de fracties een stokje voor steken, vindt Heemschut. Doodzonde is het om het pand tegen de vlakte te gooien. “Slopen betekent derhalve kapitaalvernietiging, een gebrek aan duurzaam besef en het voorbijgaan aan de kans om Hilversum neer te zetten als creatieve mediastad voor jongeren”, luidt de redenatie.

"Slopen kost energie en zorgt voor veel milieubestand afval", is het vervolg. "Het is dan ook onbegrijpelijk dat in de nieuwste plannen er op de plek van het GAK-gebouw nieuwbouw is gepland." 

In opdracht van de erfgoedclub hebben studenten van de HKU laten zien hoe het GAK-gebouw hergebruikt kan worden.. “Daaruit blijkt dat er tal van mogelijkheden zijn." Zo kan de kelder heel goed dienen als fietsenkelder. Dan hoeft er geen nieuwe onder het station te worden aangelegd.

Uit de krant