De Vredeswandeling trok minder publiek dan vooraf gehoopt.
De Vredeswandeling trok minder publiek dan vooraf gehoopt. Foto: Bastiaan Miché

Plannen voor vredesvlam in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Er komt mogelijk een vredesmonument - een permanente vredesvlam - in Hilversum. Enkele inwoners hebben samen met de organisatie World Peace Flame de gemeente verzocht dit monument te plaatsen om als Hilversum uitdrukking te geven aan het belang van vrede.

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) onderzoekt momenteel de voorwaarden en de mogelijkheden om dit monument te realiseren, schrijven burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Eric van der Want van onderwijs. Van belang daarbij is de betrokkenheid van de inwoners bij de financiering (middels crowdfunding) en omtrent het beheer van dit monument. Waar en wanneer het moment komt, wordt niet vermeld. Komend voorjaar komen B&W met een voorstel aan de gemeenteraad. 

Vredesweek
In de brief kijkt het college terug op de afgelopen Vredesweek eind september en vooruit naar de volgende. "Hilversum wil actief bijdragen aan het behoud van vrede en aan het stimuleren van een verdraagzame en open samenleving", schrijven de burgemeester en wethouder. "Dat wij een land zijn dat al zeventig jaar vrede kent, gaat immers niet vanzelf. Daarom hebben wij samen met verschillende organisaties in 2017 voor het eerst actief deelgenomen aan de landelijke Vredesweek."

De Vredesweek dit jaar was van 18 tot en met 24 september. Er was onder meer een tentoonstelling waarin scholieren hun Vredesheld portretteerden en ook een scholierendebat, dat volgens Broertjes en Van der Want (één van de juryleden) een groot succes was. Ook een workshop voor docenten, jeugdverpleegkundigen en jongerenwerkers over het omgaan met inwoners die een extreem ideaal aanhangen was goed bezocht.

Ook in wijkcentra waren er speciale activiteiten en verder was ook de lokale middenstand betrokken. Het Filmtheater toonde speciaal een vredesfilm. Lokale winkeliers droegen bij door hun etalages te versieren of in hun aanbod de aandacht te vestigen op de Vredesweek.

Walk of Peace 
Maar niet alles was een succes. Zo trokken de workshops voor het algemene publiek en de afsluitende Vredeswandeling (Walk of Peace) weinig publiek. Het is nog maar de vraag of deze onderdelen een vervolg krijgen. "Sommige activiteiten trokken wat minder deelnemers dan verwacht, de meeste activiteiten daarentegen verliepen erg goed en waren zeer geslaagd", concluderen Broertjes en Van der Want. 

Hilversum wil daarom ook volgend jaar september meedoen aan de Vredesweek. De coördinatie ligt dan wederom bij de gemeente, om de initiatieven en activiteiten op scholen en van organisaties te bundelen en te verbinden. 

Uit de krant