Anne Fleur Dekker.
Anne Fleur Dekker. Foto: Karin van Leeuwen

Joke Smit Aanmoedigingsprijs net niet voor Anne Fleur Dekker

Algemeen

HILVERSUM - Het Nederlands vrouwenelftal heeft maandag de Joke Smit Aanmoedigingsprijs 2017 gewonnen. Anne Fleur Dekker eindigde als tweede in deze regeringsprijs voor emancipatie.

"Ik vond het een eer om überhaupt genomineerd te zijn", reageert de Hilversumse. "Het voelt als een erkenning van mijn werk het afgelopen jaar en het is een flinke steun in de rug om door te gaan."

Rolmodel
De Aanmoedigingsprijs van 1.000 euro gaat dit jaar naar de Oranjeleeuwinnen. Zij hebben de meeste stemmen gekregen in een online verkiezing. "De Nederlandse voetbalvrouwen zijn deze zomer Europees kampioen geworden en zijn daarmee een rolmodel geworden voor jongens en meisjes", luidt het argument. 

Positie van vrouwen
Anne Fleur Dekker, een feministische activiste die zich inzet voor de positie van vrouwen en onderdrukte groepen in de samenleving, kreeg hierna de meeste stemmen. Nupur Kohli, een jeugdarts die mensen aanzet om zowel fysiek als mentaal fit te worden, werd derde.

Wekker
Gloria Wekker ontving vandaag in Amsterdam de Joke Smit oeuvreprijs. Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland.

Beweging
Deze regeringsprijs is vernoemd naar feministe Joke Smit (1933-1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatie-beweging. Daarnaast is er de Aanmoedigingsprijs op het gebied van vrouwenemancipatie, die tevens tweejaarlijks wordt uitgereikt. 

Uit de krant