Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Liebergen als eerste vreedzame wijk?

Buurt / wijk

HILVERSUM – 'Moge vrede heersen op aarde'. Dat is de tekst die in vier talen te lezen is op de vredespaal die voor wijkcentrum St. Joseph staat. De hele wereld is te ambitieus, maar in kleine stapjes kan de globe er een stuk mooier en vriendelijker uit komen te zien. Met de vreedzame wijk hoopt een initiatiefgroep in Hilversum-Oost een begin te maken.

Sinds woensdag 21 september 2016 staat de vredespaal prominent voor het wijkcentrum aan de Minckelersstraat. Dit is het domein van buurtwerkster Tukkie Tuk. Pastoor Jules Dresmé, die in 2015 de tweede vredespaal had ontvangen, nomineerde de Hilversummer van het Jaar 2015.

Onafhankelijk
De onthulling van dit teken van vrede en gerechtigheid, een initiatief van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hilversum De Kapel, is de kickstart geweest van de vreedzame wijk. Meerdere aanwezigen gaven onafhankelijk van elkaar aan dat zij wel meer zouden willen betekenen op het gebied van vrede in hun eigen wijk en gemeente.

Kanaleneiland
Dat was niet aan dovemansoren gericht. Die aanbiedingen kon Tuk niet laten liggen. Niet veel later is men met het principe van de vreedzame wijk aan de slag gegaan. Sinds eind 2016 komt er maandelijks een groep bij elkaar die bekijkt hoe zij aan deze methode, die door de Stichting Vreedzaam al in meerdere plaatsen zoals het Utrechtse Kanaleneiland is ingevoerd, invulling te geven in Hilversum. Buurt- en Kinderwerk van Versa Welzijn zitten bijvoorbeeld aan tafel, net zoals Tom Rijken van De Kapel, de Stichting One Hilversum, de Spirituele Academie en diverse vrijwilligers en buurtgenoten.

Sfeer
"Het doel van de vreedzame wijk is om meer met elkaar samen te werken, elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te raken en te blijven. Het gaat ook om een prettiger benadering. Dat we leren ernstige problemen anders aan te vliegen, waardoor het prettiger vertoeven is in een wijk. Dit draagt bij tot vermindering van overlast in de buurt. Samen maak je een sfeer", aldus Karen Derksen van de Spirituele Academie.

Moskeeën
De kerngroep zoekt steun bij en samenwerking met de scholen uit de buurt. Zo zijn de Lorentz- en de Nassauschool bijvoorbeeld al een vreedzame school en wil de kerngroep kijken hoe zij die methodiek op wijkniveau kan gebruiken. Tevens hopen de initiatiefnemers dat de moskeeën en de Turkse en Marokkaanse vereniging zich aansluiten.

Binnenstebuiten
Deze opzet past goed binnen de nieuwe buurtgerichte aanpak van de gemeente Hilversum. De expertise zit in de buurt, is de stelregel van wethouder Arjo Klamer van Buurten. Buurtbewoners gaan hun eigen agenda bepalen. De gemeente wil het raadhuis binnenstebuiten keren. Tuk weet dat deze bottom-up-aanpak in dat plaatje valt. Zeker met veel mensen die een initiatief zoals de vreedzame wijk breed kunnen en willen dragen. De gemeente wil dan faciliteren en ondersteunen.

600 huishoudens
Klein en voorzichtig beginnen, is het devies. Daarom heeft de kerngroep er nu voor gekozen de vreedzame wijk te beginnen in de buurt Liebergen (deels postcode 1223). Dit stuk in Oost beslaat zo'n 600 huishoudens en is overzichtelijk. Wel realiseren de initiatiefnemers zich goed dat het geen makkelijke buurt is. Het is een multiculturele wijk waar veel problemen zijn.

Armoede
"De armoede is hier best groot, zowel op sociaal als op fysiek vlak", aldus de buurtwerkster. In de komende periode gaat de groep verder met het in de steigers zetten van de vreedzame wijk. Daarin treden zij ook naar buiten. Er wordt nagedacht over de eerste activiteiten.

Uit de krant