Binnenkort moet de geluidhinder tot het verleden behoren.
Binnenkort moet de geluidhinder tot het verleden behoren. Foto: Bastiaan Miché

Einde aan snerpend booggeluid lijkt in zicht

Buurt / wijk

HILVERSUM De potjes met vet staan klaar bij ProRail. Hilversummers die langs het spoor wonen hebben nog zo’n twee maanden last van het snerpende spoorgeluid, dat beter bekend staat als het booggeluid. Vanaf de derde week in september moet het eindelijk weer rustig zijn rond het Hilversumse spoor, want dan plaatst de spoorwegbeheerder 35 zogeheten spoorstaafconditioneringssystemen (SSCS-sen).

Deze vetpotjes, zoals verantwoordelijk wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok ze noemt, worden in het weekeinde van 22 september geplaatst. Daarmee moet er een einde komen aan jarenlang geklaag en gesteggel en lijkt een hoofdpijndossier gesloten te kunnen worden. “We zijn uit de brand geholpen”, zei de bewindsvrouw dinsdag opgelucht.

Krapper
Want het heeft lang geduurd voordat er een oplossing in de maak was voor het booggeluid. Sinds 2008, na de uitbreiding van station Hilversum, ondervinden bewoners nabij de Noorderweg heel veel hinder van het snerpende geluid. De wissels zijn verlegd en de spoorbrug is krapper gemaakt. Omwonenden klagen sindsdien steen en been.

Afbreekbaar
“De vetpotten spuiten een biologisch afbreekbare stof op de rails. Daarmee ontstaat wrijving tussen wielen en rails. Daarmee wordt het snerpende geluid verminderd”, is de technische uitleg van de CDA-wethouder. “Ik hoop dat hiermee de hinder door het booggeluid wordt opgelost”, voegt ze eraan toe.

Spelletje
ProRail voert de werkzaamheden uit en het Rijk betaalt de rekening van de vetpotjes en het onderhoud daarvan. Een oplossing voor dit geluidsprobleem is er al even. Alleen was het heel lang een spelletje wijzen naar elkaar. ProRail en politiek Den Haag gaven niet thuis en de gemeente wilde niet voor de hoge kosten komen te staan die zij niet veroorzaakt had.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant