In nieuwbouwwijken zij de minste burenproblemen, omdat iedereen nieuw is.
In nieuwbouwwijken zij de minste burenproblemen, omdat iedereen nieuw is. Foto: Bastiaan Miché

Buurtbemiddeling brengt gesprek tussen kijvende buren op gang

Buurt / wijk

HILVERSUM Hartje zomer. Iedereen is op vakantie. De medewerkers en vrijwilligers van het Project Buurtbemiddeling Hilversum kunnen duimdraaiend achterover zitten. Toch? "Mooi niet," lacht Esther Lindoorn, coördinator Buurtbemiddeling, "we hebben het drukker dan ooit met het bemiddelen tussen buren die met elkaar in de clinch liggen." Juist nu het hartje zomer is. Als de barbecues flink roken, de muziek lekker hard staat en mensen tot diep in de nacht buiten zitten.

Buren kunnen elkaar het leven behoorlijk zuur maken. Voor niemand leuk, weet Lindoorn. Vandaar dat zij met haar team gratis bemiddelt voor Hilversummers. Waar de ruzies overgaan? "Oh, meestal begint dat met kleine irritaties. Een hond die de hele dag blaft, deuren die elke keer worden dicht gesmeten, muziek die uit de ramen schalt."

Het lijken 'problemen' die redelijk simpel op te lossen zijn. Zijn ze ook, weet Lindoorn, het punt is dat mensen elkaar op ergernissen aanspreken als ze boos zijn. Want ze zijn er klaar mee, en gaan nu verhaal halen. "Dat is nooit een goed idee. Ga met de buren praten als je rustig bent. Want natuurlijk gun je ze dat feestje wel maar je hoopt ook dat ze een beetje rekening met jou willen houden, omdat jij de volgende dag om 5.00 uur op moet. Vaak zijn mensen dan bereid de muziek zachter te zetten."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant