Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Massaal protest tegen plan voor hangplek voor jeugd in Oost

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het plan om een jongerenontmoetingsplaats of hangplek voor jongeren te plaatsen op de Anton Philipsweg, tegenover de ingang van het Philipsterrein, leidt tot veel ophef in de buurt. Bewoners zijn onder meer bang dat de 'treiterjongeren' van 't Perronnetje er komen.

De bewoners voelden zich bovendien behoorlijk overvallen toen zij vorige week een brief van de gemeente ontvingen waarin het plan werd aangekondigd. Daarin staat dat de nieuwe voorziening - met een open karakter - is bedoeld om de jongeren een vaste plek te geven in de wijk. Momenteel is deze er niet, waardoor jongeren in de wijk rondzwerven.

De voorziening is een drie maanden durende proef. Volgens de gemeente is de locatie geschikt omdat deze niet in het zicht ligt van woningen.

Maandagavond was er een informatiebijeenkomst op de beoogde locatie. Deze werd ondanks het regenachtige weer massaal bezocht. Bewoners gaven aan dat de buurt nu al wordt geplaagd door scootertuig en drugsdealers. En dan komt er ook nog een hangplek bij voor jongeren ook, stellen velen. "Ik wil niet nog meer ellende in mijn straat."

De bewoners snappen bovendien niet zo goed hoe dit plan, dat volgens hen alleen maar tot gedoe kan leiden, is ontstaan. Wil de jeugd dit überhaupt en waarom een proefperiode in de koude en natte winterperiode? Ook is er kritiek op het open karakter van de hangplek.

Tijdens de natte bijeenkomst in de Hilversumse buurtbus geven vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Versa en de jeugdboa uitleg. Zij begrijpen de ophef, maar stellen dat de jeugd nergens anders terecht kan en overal wordt weggestuurd. Dan is deze locatie 'de minst slechte oplossing', vertelt coördinator Wijkveiligheid voor Hilversum Oost Koen Kokkeler. Duidelijk is wel dat de hangplek er niet voor de jaarwisseling komt. De vergunning is nog niet eens aangevraagd.

Uit de krant