Scholieren van het Roland Holst ontmoetten de genomineerden van de One Minutes Jr. in Museum Hilversum. Foto : Bastiaan Miché
Scholieren van het Roland Holst ontmoetten de genomineerden van de One Minutes Jr. in Museum Hilversum. Foto : Bastiaan Miché

One minutes die het leven veranderen

Cultureel

HILVERSUM – "Waarom wil je film maken?", vraagt documentairemaakster Mea Dols de Jong. "Ik wil films maken om te winnen, zodat ik terug kan komen naar Nederland", luidt het antwoord van een van de genomineerden van The One Minutes Jr. in Museum Hilversum. Het maken van documentaires van zestig seconden leidt niet alleen tot een mooie reis voor de vijftien beste makers, maar zorgt vooral voor ontmoetingen die het leven verrijken.

Elkaar leren kennen, begrijpen en met elkaar in gesprek raken over het onderwerp van 'One minute' of de raakvlakken die er zijn: die extra stap en mogelijkheid geven zo veel meer. "Dat zijn ontmoetingen die je leven veranderen", was de boodschap van Julia van Mourik, directrice van The One Minutes Foundation, vorige week vrijdag vlak voor de opening van de expositie 'The Displayground'. "Het is goed om nieuwe mensen te ontmoeten. Dank voor jullie komst", sprak Lotte, leerlinge van het A. Roland Holst College.

Boodschap
Spreken met beelden is de aanleiding om vervolgens echt met elkaar te praten. Wat je opneemt met een camera gaat immers dwars door alle taalbarrières. Zonder woorden komt de boodschap over, waar je ook vandaan komt op deze wereld. Oneminutes zijn kleine documentaires. De organisatie spoort jongeren over de hele wereld aan om filmpjes van zestig seconden te maken.

Unicef
Dat gebeurt tijdens workshops. Vaak gaat zij samen met Unicef op pad om dit project te promoten onder jongeren. Door die samenwerking is het mogelijk voor The One Minutes Jr. om ook in probleemgebieden te komen. Van Mourik geeft Zuid-Soedan als voorbeeld. Het maken van een kort filmpje is van belang omdat de jeugd zich kan uiten, waardoor zij een stem krijgen. Daarmee kunnen ze tegelijkertijd hun opinie verbeelden of weergeven hoe zij tegen de wereld aankijken.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant