Foto's: Bastiaan Miché
Foto's: Bastiaan Miché

MCO met muziekbibliotheek moet landelijke hotspot worden

Cultureel

HILVERSUM - Verstopt en verscholen zit de muziekbibliotheek in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Wat jarenlang de 'schuilkelder' is geweest van de muzikale geschiedenis van de omroepen moet uitgroeien tot een nationale trekpleister. Wat wethouder Wimar Jaeger (Cultuur en Media) betreft, moet de deur van de schatkamer én het MCO wagenwijd open worden gezet voor iedereen. De D66'er spreekt van een landelijke hotspot.

Nu het stof van het gigantische archief af gaat, wil Jaeger meteen doorpakken. De klus voor de komende jaren is om het enorme archief - meer dan 5 kilometer aan bladmuziek ligt opgeslagen in de MCO-kelder - te ontdubbelen, te selecteren, te catalogiseren en te digitaliseren. Daarvoor is nu in totaal 1,2 miljoen euro voor vrijgekomen mede dankzij een eenmalige subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Na 2020 moet deze schatkamer, zoals de wethouder het noemt, landelijke bekendheid krijgen. "In dit gebouw zitten orkesten, de muziekbibliotheek, er zijn optredens, amateurverenigingen komen hier. Dit moet een enorme hotspot worden als het gaat om muziek binnen de mediacultuur. Als in het MCO iets gebeurt op dit vlak dan moeten mensen in Veghel daar bij wijze van spreken op de hoogte zijn. Daar werkt het MCO heel hard aan en dat heeft positieve effecten", aldus de democraat.

Magneet
Het bijzondere papieren muziekarchief moet wat hem betreft ook gaan dienen als een magneet voor de collectie muziek Nederland. Samenwerking met andere bibliotheken, waaronder de Koninklijke Bibliotheek en het Koninklijk Conservatorium die allebei in Den Haag zijn gevestigd, moet hiervoor gaan zorgen.

Jaap van Zweden
Tevens wil Jaeger zorgen voor een koppeling tussen de muziekcollectie en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het digitale archief dat zo'n beetje aan de overkant van de straat ligt, wil hij samenvoegen met het papier. Als voorbeeld geeft hij dat je in het museum aan de Media Parkboulevard 1 kijkt naar een uitvoering van Jaap van Zweden en dat je daarbij de bladmuziek kan opvragen met de aantekeningen van de dirigent erbij. Innovatie moet je koppelen aan de muziekcollectie zodra die digitaal is, is de stelling van de wethouder.


Lees verder in de digitale editie

Uit de krant