Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Hilversum in Gesprek moet het debat aanwakkeren

Cultureel

HILVERSUM - Binnen twee dagen was de eerste editie van Hilversum in Gesprek stijf uitverkocht. Een dikke honderd mensen luisterden dinsdag naar hersenonderzoeker Dick Swaab die door Cisca Dresselhuys aan de tand werd gevoeld. Met dit nieuwe initiatief willen Filmtheater Hilversum, Boekhandel Voorhoeve en een aantal inwoners vooral het debat aanwakkeren in Hilversum.

Dat doen zij door iedere maand een interessante gast uit te nodigen. Deze persoon moet tot de verbeelding spreken en het onderwerp moet maatschappelijk gezien een grote relevantie hebben. Dinsdag was de aftrap van Hilversum in Gesprek.

Juliana
Voormalig hoofdredacteur van Opzij en inwoonster van Hilversum Cisca Dresselhuys interviewde Swaab, de auteur van de bestsellers 'Wij zijn ons brein' en 'Het creatieve brein'. Voor dinsdag 21 februari is schrijfster en onderzoekster Jolande Withuis vastgelegd. Zij heeft de biografie 'Juliana - Vorstin' geschreven. Herman Koch is de gast van maart.

Dialoog
Het idee van Hilversum in Gesprek is van Egbert Duim, werkzaam bij Voorhoeve. Samen met wethouder Arjo Klamer heeft hij het nieuwe initiatief in de steigers gezet. "De insteek is het debat", meldt Duim. Het doel is om het debat aan te wakkeren. Een gesprek met een bekende wetenschapper, schrijver of onderzoeker moet leiden tot verbinding en dialoog.

Olievlek
"Er kunnen 111 mensen in de zaal. Als die daardoor allemaal dieper gaan nadenken over de maatschappelijk relevante zaken die worden aangekaart en dat bijvoorbeeld thuis gaan bespreken met hun gezin of vrienden dan verspreidt die kennis zich als een olievlek. Langzaamaan wordt het dan relevant."

Keuzefilm
Naast Dresselhuys nemen Arjo Klamer en Maya Schepers de interviews voor hun rekening. Na de gesprekken met de gast is er tijd voor interactie met het publiek. De dialoog aangaan met elkaar is een van de hoofddoelstellingen. Hierna krijgen de aanwezigen de keuzefilm van de hoofdgast te zien.

Uitdragen
Deze moet aansluiten op de eerder besproken thematiek. Daarmee leggen de initiatiefnemers de verbinding tussen boeken en films, wat de samenwerking tussen het filmtheater en Voorhoeve mede verklaart. "We hebben een goede klik met elkaar. Vanuit die connectie willen we met dit initiatief het culturele uitdragen", aldus Klaartje de Vocht van de boekwinkel.

Uit de krant