Afbeelding

Website Zonnestraal gelanceerd

Cultureel

HILVERSUM - Om de bekendheid van Zonnestraal te vergroten is de website zonnestraalhilversum.nl in het leven geroepen. Een volgende stap op de weg naar werelderfgoed.

"Zonnestraal is heel bijzonder," aldus wethouder Nicolien van Vroonhoven. "Het ligt nog wat verscholen. Letterlijk op de hei en in het bos, maar ook figuurlijk wat betreft bekendheid. Op weg naar Unesco werelderfgoed willen we, binnen Hilversum én ver erbuiten, laten zien hoe bijzonder dit stuk Hilversum eigenlijk is. We willen informeren maar ook verhalen van andere horen en deze delen. De website is een eerste stap. Het biedt verdieping, inspiratie en uitdaging."

Arbeids- en nazorgkolonie
In 1928 is de arbeids- en nazorgkolonie voor aan TBC lijdende diamantbewerkers geopend. De gebouwen zijn ontworpen door de architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet met hulp van constructeur Jan Gerko Wiebenga. Drijvende kracht erachter was 'Ome' Jan van Zutphen. De gebouwen zijn bekend als icoon van het Nieuwe Bouwen. Zonnestraal vertegenwoordigt echter een rijke verscheidenheid aan waarden. Het is gebouwd op een sociaaldemocratisch ideaal in de hoop dat de patiënten zouden herstellen en weer volwaardig deel konden uitmaken van de maatschappij. Het gehele complex vormt een genezende omgeving in een gevarieerd landschap van bos en heide.

www.zonnestraalhilversum.nl

Uit de krant