Tim Douwsma maakt zijn acteerdebuut in 'Spaak'.
Tim Douwsma maakt zijn acteerdebuut in 'Spaak'. Foto: Laura Oldenbroek

Scenecs opent elfde filmfestival met 'Spaak'

Cultureel

HILVERSUM - Het elfde Scenecs International Debut Filmfestival start vanavond. De organisatie heeft de puntjes op de i gezet en de rode loper van 470 meter wordt vrijdag gelegd van het marktplein naar de Herenstraat. De openingsfilm is 'Spaak' waarin Tim Douwsma schittert.

Vrijdag start het filmfestival, dat duurt tot en met vrijdag 2 juni, om 19.00 uur in Vue met de openingsceremonie. In totaal zijn 56 films en documentaires te zien. Scenecs heeft ervoor gekozen om het festival te openen met 'Spaak'. Dit is een film van de bekende regisseur Steven de Jong. Hij maakte eerder al 'De hel van '63' en 'De schippers van de kameleon'.

Baanwielrenner
Tim Douwsma maakt zijn acteerdebuut in 'Spaak'. Daarom is deze film te zien op het festival dat nieuw filmtalent een podium biedt. Douwsma speelt de hoofdrol. Hij is in de huid gekropen van Luuk Meijer, een talentvol baanwielrenner en begenadigd student scheikunde. Hij experimenteert veelvuldig met zelfgemaakte drugs, waardoor zijn leven spaak loopt. Het verhaal is gebaseerd op de waargebeurde bestseller 'Groot Verzet' van Paul Rood.

Nominatie
Voor zijn eerste rol heeft Douwsma meteen een nominatie op zak. Hij is genomineerd voor de Dutch Golden Stone Award, de award voor beste acteur. Of hij daadwerkelijk in de prijzen valt, wordt vrijdag 2 juni duidelijk. In Studio 21 houdt Scenecs het Grand Gala. Daar worden in totaal acht prijzen uitgereikt. Kaarten voor het gala of films zijn te bestellen via www.scenecs.com.

Uit de krant