De Duitse fotograaf Mario Wezel ging op zoek naar het land dat hij kende van de buis en de bios.
De Duitse fotograaf Mario Wezel ging op zoek naar het land dat hij kende van de buis en de bios. Foto: Mario Wezel

'Looking for America' is belangrijk tijdsdocument in Museum Hilversum

Cultureel

HILVERSUM 'Looking For America' is het persoonlijke relaas van drie fotografen en journaliste Eva Jinek. Het kwartet laat hun reis door de Verenigde Staten zien in een fototentoonstelling en reisdocumentaires in Museum Hilversum. Zaterdag is de opening van deze zomerexpositie.

"De combinatie van de persoonlijke ontmoetingen binnen het bredere sociaal-culturele verhaal over de Verenigde Staten van nu, maakt deze tentoonstelling tot een belangrijk tijdsdocument", zegt museumdirecteur Stef van Breugel. "Je wordt letterlijk verrast door de unieke beelden, het kijkje in het Amerika dat we niet zo goed kennen", voegt hij toe.

Zoektocht
Fotografen Robin de Puy, Mario Wezel en Bieke Depoorter zijn de plas overgegaan en hebben met Jinek door het land van de onbegrensde mogelijkheden gereisd. Zij geven een inkijkje in de Amerikaanse samenleving en laten zien hoe een zoektocht naar Amerika kan transformeren tot een zoektocht naar jezelf.

Bioscoop
De Puy is Fotograaf des Vaderlands; hij maakte een motortocht door de VS en keerde terug met een krachtige reeks portretten. De Belgische Depoorter fotografeerde net zoals De Puy onbekende Amerikanen. Zij vroeg hen of ze één nacht in hun huis kon doorbrengen. Dat leidde tot intense ontmoetingen. De Duitser Wezel ging op zoek naar het land dat hij kende van de televisie en uit de bioscoop. Zijn mening over de VS heeft hij moeten bijstellen: van bewondering naar een vrij ongemakkelijk gevoel.

Eva Jinek
De reisdocumentaires van Jinek, die zij maakte voor KRO NCRV, is volgens Van Breugel een echte verrijking voor deze expositie, die tot en met zondag 20 augustus is te zien.


Uit de krant