Spelen met het Hilversumse orkest is een langgekoesterde droom van Van Delft.
Spelen met het Hilversumse orkest is een langgekoesterde droom van Van Delft. Foto: Bastiaan Miché

Hilversummer in de race voor samenwerking met Metropole Orkest

Cultureel

HILVERSUM Met een knipoog zegt hij dat hij nog nooit een wedstrijd gewonnen heeft, maar nu heeft Jan Willem van Delft zijn zinnen echt gezet op een samenwerking met het Metropole Orkest. De Hilversumse jazzpianist hoopt dat hij de kans krijgt met dit ensemble de studio in te duiken. "De kwaliteit en passie spatten ervan af bij ze", meldt de muzikant.

Van Delft is zelf professioneel muzikant. Hij treedt regelmatig op, begeleidt artiesten en is vaak in de studio te vinden om muziek op te nemen. Spelen met een orkest van het niveau van het Metropole is een langgekoesterde wens van de Hilversummer. Hij ziet veel raakvlakken tussen hem en het orkest. Naast dezelfde vestigingsplaats ligt de focus bij beide op jazz- en lichte muziek en op mooie dingen maken, zoals Van Delft zegt.

Sound
Wat de Hilversummer betreft is het een soepele combinatie. "Het Metropole zit in mijn eigen dorp. Dat is dus binnen handbereik, maar het is niet vanzelfsprekend om binnen te komen. Ik ken daar wel wat mensen, maar het is nog niet zo makkelijk om met ze te samenwerken. Met deze wedstrijd kan dat wel. Dat wil ik heel graag. Het is echt een toonaangevend orkest met een sound die ontzettend uniek is", geeft Van Delft enthousiast aan.

Grammy
Momenteel staat hij op nummer 1 in de tussenstand van de wedstrijd die het in Hilversum gevestigde orkest heeft uitgeschreven begin dit jaar. Met 'MO met…' kunnen muzikanten een samenwerking winnen met het orkest, dat al drie Grammy Awards in de wacht heeft gesleept.

Stemmen
Deelnemers moeten via social media of hun eigen site zo veel mogelijk stemmen weten te verzamelen van het publiek. Begin dit jaar meldden 650 muzikanten zich. Na de eerste shift zijn er nog vijftig kandidaten met landelijk bekende artiesten in de race. Stemmen kan nog tot dinsdag 1 augustus 12.00 uur.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant