De Gooische Herberg.
De Gooische Herberg. Foto's: Hilversum, Pas Op!

Tekeningen oud-leerlingen Comenius in Pas Op kalender

Kunst & cultuur

Hilversum - De Gooische Herberg, de Witte Boerderij in de Zon en Maanstraat, het storthuisje in de Violenstraat en het Molenaarshuisje aan de 's-Gravelandseweg. Deze panden zijn onder andere te zien in de Pas Op Kalender 2018. 

Voor de kalender is een selectie gemaakt uit tekeningen die oud leerlingen van 4 havo en 5 vwo van het Comenius College in de periode 1987 – 2013 maakten van karakteristieke Hilversumse panden.

Het eerste exemplaar van de kalender is daarom uitgereikt Henk Roos, inmiddels gepensioneerd tekenleraar van het Comenius College. Hij werd vergezeld door drie van de twaalf oud-leerlingen waarvan tekeningen op de kalender staan.

Jaarlijks organiseerde Roos in zijn 40-jarige loopbaan als tekenleraar een buitentekenproject met als belangrijkste doelstelling de bewustwording van het plaatselijk cultureel erfgoed. Vaak koos hij hiervoor panden waar de stichting bij Hilversum, Pas Op! betrokken was. 

Hilversum, Pas Op! is in 1981 opgericht uit bezorgdheid over het grote aantal historische panden dat tegen de vlakte ging. De kalender heeft tot doel een grotere bekendheid te geven aan het werk van de stichting en de bewustwording te vergroten van de vele monumenten en fraaie gebouwen in Hilversum.


De kalender is à raison van 8,50 euro verkrijgbaar bij Museum Hilversum aan de Kerkbrink 6, Boekhandel Voorhoeve in de Kerkstraat en de Bruna in de Gijsbrecht van Amstelstraat.

Uit de krant