De Waterval lag enige tijd op het Circusterrein
De Waterval lag enige tijd op het Circusterrein Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Kunstwerk van 33.000 kilo toch gered van sloophamer: De Waterval gaat naar Vlaanderen

Kunst & Cultuur

HILVERSUM - Kunstwerk De Waterval is op het nippertje gered van de sloop. Hilversum draagt de betonnen kolos van kunstenaar Cor Dam over aan de Verbeke Foundation, een museum in de Oost-Vlaamse gemeente Kemzeke.

Het kunstwerk - dat officieel geen naam heeft, maar alom De Waterval wordt genoemd, is in 1977 in opdracht van de gemeente gemaakt voor het destijds nieuw gebouwde politiebureau aan de Groest. De Waterval werd na de sloop van het oude politiebureau op de Groest eind 2021 in eerste instantie verplaatst naar het Circusterrein en vervolgens naar het MOB-terrein. De Waterval moest daar echter weg vanwege een bodemsanering. 

Ook werd duidelijk dat vanwege de te hoge kosten (ruim 500.000 euro) er geen plek was voor het 33.000 kilo zware kunstwerk bij het nieuwe zwembad op het Arenapark. De boodschap was daarom dat wanneer er geen nieuw onderkomen was gevonden voor 1 mei De Waterval zou worden gesloopt. 

Woensdag maakt de gemeente bekend dat sloop niet doorgaat, maar De Waterval maandag wordt overgedragen. Aansluitend gaat het kunstwerk op transport en wordt het uitgezwaaid. “Met de Verbeke Foundation – een private kunstsite die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens – is een passende bestemming gevonden voor het kunstwerk waarmee het behouden blijft voor toekomstige generaties en opengesteld wordt voor een breed publiek”, aldus de gemeente. 

Uit de krant