Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché
Foto's

Lintjesregen Hilversum: elf trotse voorbeelden voor de samenleving

Mensen

HILVERSUM - Bij de jaarlijkse lintjesregen kregen 11 Hilversummers een koninklijke onderscheiding. Tien werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Frank August de Meijer werd benoemd tot Ridder.

Ria de Jong is een mantelzorger pur sang. Al jaren actief bij Funtours en de spil van Mantelzorgkoor 'De Lichtpuntjes'. Ze is het oog en oor van de buurt, zorgt dat problemen worden opgelost en zet zich in voor het Behoud van Anna's Hoeve. De burgemeester roemde Ria als hét grote voorbeeld voor de solidaire samenleving.

Joop Jacobs is al sinds 1990 beheerder van het wijkcentrum en speeltuin De Zoutkeet. Hij staat direct klaar bij alarmering en oproepen, veelal in de avonden en weekenden, is het aanspreekpunt als technische man en biedt ondersteuning bij de vele evenementen. Met deze onderscheiding wordt recht gedaan aan vorig jaar, toen zeven andere vrijwilligers van De Zoutkeet een lintje kregen, maar Joops aanvraag niet op tijd geverifieerd bleek.

Tineke Stegeman is ruim 25 jaar werkzaam als vrijwilliger bij Bibliotheek Gooi en Meer. Daarnaast was ze zes jaar coördinator van de bibliotheek bij woonzorgcentrum De Emtinckhof in Loosdrecht. Tineke komt graag aan huis bij mensen die zelf niet in de gelegenheid zijn om naar de bibliotheek toe te komen. Hierbij heeft zij altijd een luisterend oor voor de vaak eenzame ouderen.

Al drie decennia mag de Gooise Atletiek Club rekenen op de inzet van Karin de Bruijn. Ze verzorgt hardlooptrainingen die altijd doorgaan en slechts worden onderbroken als er een hond voorbijkomt (er is dan sprake van een aaipauze). Karin verzorgt ook fitnesstraining in de Goudenregenschool en zwemtraining bij de Van Mijnden zwemclub te Loosdrecht. Daarnaast heeft Karin ruim drieëndertig jaar als mantelzorger gefungeerd voor een oudere dame. De burgemeester: "Zij is een voorbeeld voor de samenleving."

Bijna dertig jaar lang, tot 1993, waren Corry en Piet Röling de eigenaren van automatiek Röling aan de Kleine Drift in Hilversum. Nadat zij de zaak hadden verkocht, wierpen ze zich beiden op als enthousiaste vrijwilligers. Los van elkaar hebben ze uiteenlopende taken verricht. En samen zijn zij twintig jaar lang vrijwilliger bij Zonnehoeve en bijna net zo lang mantelzorgers voor de directe buren en andere buurtgenoten.

Forteiland Pampus, de Bethlehemkerk in Hilversum en het Vakantiebureau van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk. Drie organisaties waar Kees Schipper al vele jaren vrijwilligerswerk verricht. De burgemeester: "Kees heeft zich jarenlang ingespannen voor de samenleving. Dit verdient openlijke waardering."

Pieter Hoogenraad is een man die zich graag inzet voor anderen. Hij heeft een sociaal karakter én een grote interesse in en kennis van Hilversum en de Hilversumse geschiedenis. Dat uit(te) zich in de oprichting van buurtvereniging Trompenberg Oost en activiteiten bij Pinetum Blijdenstein, de Lionsclub, de Historische Kring Albertus Perk en het verzorgen van lezingen en excursies. Pieter is de auteur van het jubileumboek 'Zes eeuwen Hilversummers en hun kerken, 1416-2016'. Het is mede aan hem te danken dat het beeld 'De Erfgooier' in het centrum van Hilversum staat. 

Vele Hilversummers kennen Arie van Oosten. Tot zijn pensionering in 2000 was hij conciërge van het Comenius College. Daarnaast vond Arie tijd om zich als vrijwilliger in te zetten. Na zijn pensionering is dat alleen maar toegenomen: bij voetbalvereniging Altius en verpleeghuis Zonnehoeve en als organist de Zanggroep Groenekan.

Joke Verrij zet zich als vrijwilligster in bij de Protestantse Kerk Nederland, wijkgemeente rond de Morgenster, het Rode Kruis, de vereniging tot behoud van Anna's Hoeve. Verder begeleidt ze cliënten van Sherpa, collecteert ze voor het Diabetesfonds en neemt ze deel aan de sponsorschaatstocht voor Cystic Fibrosis. Een van de vele activiteiten van Joke is het coördineren van de jaarlijkse 'Veranderdag'.

Frank August de Meijer heeft zich jarenlang ingezet voor drie verschillende vrijwilligersactiviteiten. Zijn oudste activiteit betreft zijn inzet voor de 104-jarige Koninklijke Watersportvereniging Loosdrecht (KWVL). Hij was tien jaar voorzitter van de Stichting Wijkoverlegorgaan de Boomberg. De meeste tijd besteedt hij aan Pinetum Blijdenstein. Vanaf 2007 is hij als bestuurslid en vervolgens vice-voorzitter betrokken bij het reilen en zeilen van het Pinetum. Frank heeft de nieuwbouw van het bezoekerscentrum Vogelenzang geleid, inclusief de sponsorwerving, het ontwerp en de bouwbegeleiding. De burgemeester: "Frank heeft er in belangrijke mate aan bijgedragen dat het Hilversumse Pinetum internationaal op de kaart is gezet."

Foto's Bastiaan Miché

Uit de krant