Geld uit Den Haag voor beleid wethouder Arjo Klamer.
Geld uit Den Haag voor beleid wethouder Arjo Klamer. Foto: Bastiaan Miché

Meer uit sociaal isolement dankzij het kindpakket

Mensen

HILVERSUM - Meerdere keren had de raad aangegeven aandacht te besteden aan kinderen die in armoede opgroeien. Daar was wethouder Arjo Klamer naar eigen zeggen ook mee bezig en toen kwam er goed nieuws uit Den Haag. Demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jette Klijnsma stelde extra budget beschikbaar om deze doelgroep een handje te helpen. Daar heeft de SP'er gretig gebruik van gemaakt. Dat heeft geleid tot het kindpakket.

Armoede onder kinderen is een groot probleem. In Hilversum gaat het om 1.400 kinderen. "Dat zijn flinke aantallen. Daar schrik ik toch altijd van", aldus Klamer.

Gesprekken
Met de Klijnsma-gelden en de al bestaande middelen (bij elkaar 620.000 euro) heeft Hilversum een kindpakket samengesteld. Dat is tot stand gekomen na gesprekken met kinderen, hun ouders, maatschappelijke organisaties en adviesraden.

Sportief
Kinderen uit gezinnen met lage inkomens krijgen nu veel meer mogelijkheden om deel te nemen aan sportieve en sociale activiteiten. Dat moet ze uit een sociaal isolement halen.

NS-abonnement
Zo is nu geregeld dat kinderen in minimagezinnen bijvoorbeeld hun zwemdiploma kunnen halen in groep 3, een vergoeding krijgen om mee te kunnen gaan op schoolreisje of excursie of een NS-abonnement kunnen nemen.

Voordeelpas
Voor Klamer is deze regeling de opmaat naar de Hilversumpas. Hij hoopt dat de voordeelpas voor Hilversummers dit jaar nog wordt geïntroduceerd.

Uit de krant