Fikse wateroverlast op de Kleine Drift in 2014. Foto: Bastiaan Miché
Fikse wateroverlast op de Kleine Drift in 2014. Foto: Bastiaan Miché

'Hilversum moet tegen de regen kunnen'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Geen Hilversummer kijkt meer op als de Beatrixtunnel is veranderd in een klein zwembad na een stevige regenbui. Dat gebeurt al jaren. Maar het regenwater kan steeds moeilijker weg. De verstening domineert, terwijl het groen naar de achtergrond wordt verdrongen. Dat is ook de reden dat de straten steeds vaker blank staan met hemelwater. Onder de noemer 'Tegels eruit, planten erin' wordt nu in Hilversum gewerkt aan een ommekeer.

'Tegels eruit, planten erin' is ook de titel van de motie die VVD'er Joost van Gilse tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering indiende. Hierin roept de liberaal de gemeente op om het goede voorbeeld te geven.

Tuinstad
De opdracht aan het college van burgemeester en wethouders luidt nu om aan de slag te gaan met het stimuleren, oprichten en ondersteunen van lokale netwerken om Hilversum te vergroenen. Dat levert niet alleen meer het gevoel van een tuinstad op, maar zorgt er ook voor dat het regenwater op een makkelijker en natuurlijke manier weg kan.

232 zwembaden
En er valt veel meer regen dan menigeen wellicht wel denkt. Eén dag lang motregen in Amsterdam bijvoorbeeld leidt tot 219 miljoen liter water dat in een etmaal verwerkt moet worden. Om het in perspectief te plaatsen: dat zijn 232 zwembaden. Al dat water moet snel en makkelijk weg kunnen en dat lukt steeds minder goed.

Riool
"De druk op het riool wordt steeds groter nu het water niet zo makkelijk weg kan lopen", zegt Haitske van de Linde. Zij is VVD-raadslid, maar zit ook in het algemeen bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht dat zich bezighoudt met deze problematiek.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant