Jeroen Pool en Jos Snels zijn de oprichters van HET. Foto : Bastiaan Miché
Jeroen Pool en Jos Snels zijn de oprichters van HET. Foto : Bastiaan Miché

Tweede lokale energiecoöperatie komt eraan

Natuur en Milieu

HILVERSUM - HET komt eraan. Met HET wordt in dit geval de Hilversumse Energie Transitie bedoeld. Dit wordt de tweede energiecoöperatie van Hilversum. Een aantal oude krachten van HilverZon gaan werken aan het verduurzamen van de mediastad. Op meerdere duurzaamheidsterreinen is nog een wereld te winnen.

Jeroen Pool was een van de dragende krachten van HilverZon, de eerste lokale energiecoöperatie die in 2015 officieel is opgericht. Daarvan was Pool voorzitter totdat hij vorig jaar door de raad van toezicht uit zijn functie werd gezet. Er was een onwerkbare situatie ontstaan met de twee andere bestuurders.

Tegenreactie
De Hilversummer wilde met de coöperatie een andere kant opgaan. In deze missie kon hij rekenen op de steun van een groepje leden. Zij startten een tegenreactie onder de naam Red HilverZon. Zij konden op woensdag 30 november tijdens de algemene ledenvergadering in de Bethlehemkerk niet op voldoende steun rekenen.

Tij
"Het verloop van de algemene ledenvergadering van HilverZon was niet zoals gehoopt", blikt Pool terug. "We hebben geprobeerd het tij te keren, maar het is ons niet gelukt om de koers te wijzigen. Het voornaamste gevoel was teleurstelling."

Duurzaamheidsbloed
Na de feestdagen is door een aantal oud-HilverZonners geëvalueerd. Centrale vraag was of de missie om te werken aan een duurzamer Hilversum nu over was of niet. Duidelijk was dat het duurzaamheidsbloed kruipt waar het niet gaan kan en er liggen kansen genoeg op andere vlakken op het gebied van duurzaamheid.

Burgerinitiatief
Samen met Jos Snels is Pool Hilversum Energie Transitie begonnen. Naar eigen zeggen is dit een breder burgerinitiatief. Doelstelling is om bij te dragen aan de duurzaamheidstaakstelling van de gemeente en breder nog in de hele regio. HET staat nog in de steigers. Dinsdag hebben de initiatiefnemers een verbredende bijeenkomst verzorgd waarin zij hebben uitgelegd hoe de organisatie in elkaar steekt en wat de plannen zijn.

Omslag
"Het is goed dat er een partij bijkomt die zich inspant voor de omslag in het energieverbruik", meldt Snels. "Er is erg veel te doen om de duurzaamheidsdoelen te halen en alle initiatieven en inspanningen die daarbij nodig zijn, zijn meer dan welkom. Wij richten ons op specifieke thema's: duurzame warmte en duurzaam vervoer."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant