Frederique Durlacher: "Ik dacht dat deze vrouw echt in nood was en hulp nodig had."
Frederique Durlacher: "Ik dacht dat deze vrouw echt in nood was en hulp nodig had." Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversums raadslid opgelicht door ‘alleenstaande moeder’ via social media

Politie & Justitie

HILVERSUM - Het Hilversumse gemeenteraadslid Frederique Durlacher (BVNL) is via social media voor tientallen euro’s opgelicht, nadat zij een oproep zag van een ‘alleenstaande moeder’ die vanwege financiële problemen hulp nodig had. “Ik voel me nu ontzettend dom.”

Durlacher was zelf ooit dakloos en vroeg destijds ook (met succes) via social media om hulp. Mede daarom heeft de Hilversumse al eerder iemand met financiële problemen geholpen. Afgelopen week trof zij een verzoek van ene ‘Naomi Vries’ op Facebook; een alleenstaande moeder van 28 jaar met financiële problemen en geen geld voor eten. De Hilversumse kwam via social media in contact met deze persoon en maakte 25 euro over. “Maar toen kwam het bericht om geen geld over te maken maar een voucher van Thuisbezorgd.nl. Ze zou dan die 25 euro terugstorten. Dat klonk heel aannemelijk. Zij was mij onwijs dankbaar.”

Als ‘raadslid van de daklozen’ wilde Durlacher deze persoon vrijdag verder helpen door haar in contact te brengen met bepaalde instanties. “Ik dacht dat deze vrouw echt in nood was en hulp nodig had. Ik dacht dat ik echt iets goeds had gedaan. Maar toen ik vroeg naar haar persoonlijke gegevens om haar zo verder te kunnen helpen, werd deze persoon al wat terughoudender. Op zich kon ik me dat nog voorstellen. Het is misschien ook raar als een vreemd persoon naar allerlei gegevens gaat vragen. Aan de andere kant had ik haar wel 50 euro gegeven.”

Vreemde betaallinks
Om het toch wat zakelijker te houden gaf Durlacher deze Naomi Vries daarom haar mailadres van BVNL in plaats van haar persoonlijk e-mailadres. Wat echter volgde was de mededeling dat Naomi Vries iets had geregeld maar daarvoor geld voor een treinkaartje naar Breda nodig had. “Vervolgens kreeg ik allerlei vreemde betaallinks waar ik niet op heb geklikt. Het werd steeds vreemder. Ook stond er op de foto ineens een heel andere foto van een vrouw met een kind dan gisteren.”

Toen Durlacher defintief besloot het treinkaartje niet te betalen veranderde de toon, vervolgt de Hilversumse. “Ik had vannacht al heel veel vragen, maar aan de andere kant klonk het schrijnend en aannemelijk. Dat laatste gaf de politie vandaag ook aan. Maar vandaag kwam de aap uit de mouw. En het is iemand met ervaring. Ze gaf aan dat wanneer ik melding zou maken bij de politie zij toch niets zouden kunnen beginnen. Ik had mijn geld vrijwillig overgemaakt.”

Naomi Vries en Laura Bakker
Durlacher is niet de enige die door deze persoon is opgelicht, blijkt uit meerdere berichten op Facebook. Meer mensen zijn enkele tientallen euro’s lichter. Deze persoon zou naast de naam ‘Naomi Vries’ ook onder de naam ‘Laura Bakker’ met verschillende verhalen en smeekbedes om geld hebben gevraagd met het verzoek dit te storten op rekeningnnummer NL87REVO0643351814. Hoewel zij niet het enige slachtoffer is, voelt Durlacher zich ‘ontzettend dom’. “En dat ik 50 euro kwijt ben is niet eens zo erg. Ik wil vooral andere mensen waarschuwen. Ik heb zelf ooit in een schrijnende situatie gezeten en een oproep gedaan op Facebook. Die oproep heeft mij geholpen. Soms is de kracht van sociaal media zo groot, daar ben ik zelf het bewijs van.”

Uit de krant