Wethouder Wimar Jaeger en zijn mobiel.
Wethouder Wimar Jaeger en zijn mobiel.

Kunnen Hilversummers straks de boef live filmen voor de politie?

Politie

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes gaat in overleg met de politie om te kijken of het mogelijk is om Hilversum als een van de eerste gemeenten in Nederland te laten werken met het systeem waar burgers snel met hun mobieltje beelden naar de meldkamer kunnen sturen. Dat zegt hij op antwoorden van de vragen van de VVD.

In Friesland wordt op dit moment al proefgedraaid met het systeem. Broertjes vindt dit een goede proef, zo schrijft hij. " Bewonersparticipatie bij het verbeteren van veiligheid en bij de aanpak van criminaliteit is erg belangrijk en zeer effectief. Ook de inzet van innovatieve technische ontwikkelingen juich ik van harte toe."

Zenden
Hilversummers kunnen op dit moment niet rechtstreeks beelden aan de meldkamer van de politie zenden. In overleg met de politie wil Broertjes ook nog even de resultaten van de proef in Hilversum afwachten. 

Live view
Broertjes: "Wel is het al mogelijk om de politie snel een melding te sturen van bijvoorbeeld een verdachte situatie, inclusief het toevoegen van video's. Dit kan met de bestaande politie-app. Op die app zitten nog andere handige snufjes zoals contact opnemen met de wijkagent, bij gezochte en vermiste personen direct een tip naar de politie sturen, alle relevante telefoonnummers van de politie en haar partners vinden. Daarnaast bestaat ook in Hilversum al Live View: daarmee kan de meldkamer van de politie rechtstreeks meekijken met de camerabeelden van een winkelier of horecaondernemer. Zo is die direct op de hoogte als er een inbraak of overval (of ander gewelddadig delict) wordt gepleegd."

Uit de krant