Verder bezuinigen op de Veiligheidsregio en daarmee op de brandweer is geen optie voor de politiek.
Verder bezuinigen op de Veiligheidsregio en daarmee op de brandweer is geen optie voor de politiek. Foto: Bastiaan Miché

Geen sprake van hotsen en knotsen bij Veiligheidsregio

Politie

HILVERSUM - De ondergrens is wat betreft de Hilversumse politiek bereikt. Nog meer inleveren op het financiële vlak van de Veiligheidsregio en de kwaliteit van met name de brandweer is geen optie. Er moet geld bij, zodat het korps op niveau kan blijven en kan blijven innoveren, was donderdagavond de duidelijke boodschap van de eerste commissie Verbonden Partijen

Na het lezen van van de 'Veiligheidsregio programmabegroting 2018 en de jaarstukken 2016' zat de schrik er goed in bij de fracties. Voorstellen om het met nog minder geld te moeten doen en te snijden in de brandweerorganisatie is voor de Hilversumse politiek uitgesloten. "Qua veiligheid zitten we echt aan het putje. Daar willen we niet verder op bezuinigen", aldus Louis van Leeuwen, fractiemedewerker van Hart voor Hilversum.

Kazernes
Het vet op de botten van de brandweerorganisatie is weg. Daar heeft de vorige bezuinigingsronde van 3,1 miljoen euro voor gezorgd. Nog meer inleveren kan, maar dat betekent wel dat de kwaliteit afneemt. Minder kazernes en langere opkomsttijden in de regio zouden kunnen, maar zei de commissie heel hard nee tegen. Verdere uitholling is onwenselijk. "Veiligheid heeft een prijs. Die moeten we betalen", meldde Hans Roos van Hilversum1.

Duurzaam
Stijgende loonkosten en een hogere huurprijs van oefencentrum Crailo zijn enkele factoren waardoor er opnieuw keuzes gemaakt moeten worden ener van de zeven gemeenten gevraagd wordt om extra geld neer te leggen (zo'n 1,5 miljoen euro in totaal). VVD'er Ruud Verkuijlen wilde weten hoe duurzaam de besproken begroting is.

Stilstand
De Veiligheidsregio moet vooruit. Het moet niet zo zijn dat dit regionale orgaan over twee jaar opnieuw de hand op moet houden. De liberaal vreest dat de brandweer zich niet door kan ontwikkelen. Innoveren blijft uit. Stilstand is achteruitgang, meent Verkuilen. "Gaan innovaties aan onze neus voorbij? Betekent dat dat de regio achteraan loopt straks, omdat we hier met hotsen en knotsen rondlopen?"

Rampenbestrijding
De zorgen bij SP-fractievoorzitter Bianca Verweij zijn eveneens groot. Er moet nu geld bij om de Veiligheidsregio (financieel) op orde te houden, maar in hoeverre is daar nu al sprake van? "De taken en de ambities op het gebied van crisisbeheersing en rampenbestrijding liggen niet op één lijn met de inrichting en formatie van het veiligheidsbureau. Een versterking van het veiligheidsbureau is onontbeerlijk om te kunnen voldoen aan de doelstellingen in jaarplannen alsook om een stevige en betrouwbare samenwerkingspartner te zijn voor Flevoland en Utrecht", was de zin uit de begroting die zij voorlas.

Irritatie
Dit leidde tot irritatie bij burgemeester Broertjes, die vond dat er een compleet verkeerd beeld werd gecreëerd van de Veiligheidsregio. "Onze regio is klein en dapper", liet hij weten.

Ellende
"We krijgen geen 9, maar een 7. Dat is helemaal niet slecht gezien de ontwikkelingen en de bezuinigingen. Ik wil niet dat er een beeld ontstaat van de regio die met hotsen en knotsen rondloopt. Laten we elkaar niet aanpraten dat het één grote ellende is, want dat is niet juist. We proberen het zo te regelen dat het morgen beter is dan vandaag."

Uit de krant