Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Transparantie ontbreekt bij brandweertop

Politie

HILVERSUM Ongeloof overheerst bij de brandweervrijwilligers. Zij snappen niet dat zij van de tankautospuit moeten omdat nut en noodzaak daarvan niet duidelijk gemaakt wordt door de brandweertop. "We krijgen steeds wisselende reacties. Antwoorden zijn het niet. Het mist transparantie", merken de vrijwilligers op.

Tegen een vrijwilliger van de brandweer zeggen dat hij niet meer mag uitrukken, is hetzelfde als tegen een voetbaltrainer zeggen dat hij geen bal meer mag gebruiken. "Je wilt die warme taak doen. Daar ben je immers brandweerman voor", meldt een delegatie van de vrijwilligers tegen De Gooi en Eembode.

Snelste hulp
Op 21 maart kwam de mededeling dat de vrijwilligers van het tweede bemanningsvoertuig af moeten. Dat was een grote, onaangename verrassing en kwam volgens de vrijwilligers ook bij de ondernemingsraad als donderslag bij heldere hemel. De maatregel is het gevolg van het nieuwe dekkingsplan, waarin wordt uitgegaan van de snelste hulp.

Knikker
Ofwel: als er brand is in Kerkelanden dan is de post Loosdrecht het meest dichtbij en komt de Hilversumse wagen er zo snel mogelijk bij. Bij deze werkwijze plaatsen de vrijwilligers hun vraagtekens. "Theoretisch is alles daarmee gedekt, maar praktisch betekent het stront aan de knikker", klinkt het duidelijk.

Uitrukken
Daarnaast horen de vrijwilligers bijvoorbeeld ook dat zij te weinig uitrukken op jaarbasis maken. Zo zouden zij maar twaalf uitrukken per jaar maken: een bijna te verwaarlozen aantal. Uit de cijfers van de vrijwilligers blijkt dat zij 178 uitrukken prioriteit 1 en 3 hebben gemaakt in 2016. "Dat klopt dus niet."

Eén auto
Ondanks vragen en het indienen van voorstellen om toch te kunnen blijven blussen, hebben de vrijwilligers het gevoel nooit concreet antwoord te hebben gekregen op de uitname van de tweede TS. Het gevolg van de mededeling in maart was ongeloof en onvrede. "Hoe kan dat in zo'n grote gemeente als Hilversum. Hoe gaat Hilversum het redden met maar één auto."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant