Gedeputeerde Jack van der Hoek tijdens de presentatie.
Gedeputeerde Jack van der Hoek tijdens de presentatie.

'Geen snelle bestuurskrachtoplossing'

Politiek

HILVERSUM - Er is geen eenvoudige oplossing om de bestuurskracht in de regio te versterken. Dat zegt onderzoeksbureau Deloitte. Gisteren was de presentatie aan de raadsleden van de regio.

"Iedere oplossing heeft zijn voor en nadelen en er is geen garantie op succes."

Slagkracht
Uit het rapport kwam naar voren dat met name de slagkracht op het gebied van bereikbaarheid, wonen, natuur en werkgelegenheid niet sterk genoeg is in de regio. Daarom wordt een aanbeveling gedaan om uiterlijk 1 januari 2023 tot maximaal drie gemeenten te komen. "Maar dat mogen er ook 2 of 1 zijn. Aan u de keuze."

Besturen
Volgens het rapport is het huidige bestuurlijke model niet goed genoeg om alles te kunnen doen wat besturen zouden moeten en willen doen. "Dat ligt niet aan u, maar dit huidige model maakt het haast onmogelijk om te slagen in uw missie", vertelde de onderzoekers de raadsleden.

Breken
Het huidige model iets versterken is volgens Deloitte op termijn geen oplossing. Vooral de democratische legitimatie van de soorten van samenwerking in het huidige bestuursmodel ontbreekt. "Niemand kan het maken, maar iedereen kan het breken." Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland hoopt dat de regiogemeenten de ruimte die ze nu krijgen zullen pakken om gezamenlijk tot een keuze te komen.

Provincie
"Anders zullen wij als provincie toch iets moeten gaan roepen. Dat is wel onze verantwoordelijkheid." De gemeenten moeten de provincie voor 14 november laten weten wat zij van het onderzoek vinden en welke richting zij op willen.

Uit de krant