Wethouders Van der want (links) en Klamer hebben goede hoop op een snellere integratie van statushouders in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché
Wethouders Van der want (links) en Klamer hebben goede hoop op een snellere integratie van statushouders in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Hoe statushouder aan werk helpen?

Politiek

HILVERSUM – Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor wat er in de toekomst te gebeuren staat. Van deze beurswijsheid wil de commissie Samenleving niets weten als het aankomt op de begeleiding van statushouders naar werk in Hilversum. De gebruikte formule in het raadhuis moet echt anders, gezien het uitblijven van succes.

Net zoals andere Nederlandse gemeenten wil ook Hilversum de statushouders aan het werk krijgen. Dat is nou eenmaal de beste manier om te integreren en onderdeel te worden van de samenleving. Het is een mooi perspectief, maar in de praktijk blijkt het een bijna onmogelijk streven. Uit cijfers blijkt dat hoogopgeleide mensen met een verblijfstatus niet of nauwelijks aan de slag kunnen, laat staan nieuwe Nederlanders die op een lager niveau zijn opgeschaald.

Volwaardig
De Hilversumse gegevens van de afgelopen jaren passen naadloos in dit beeld. Slechts één statushouder is aan een baan geholpen en dat was ook nog eens in 2013. Het college van burgemeester en wethouders mag dan de mond vol hebben van nieuwe Hilversummers zo snel mogelijk volwaardig onderdeel te laten zijn van de gemeenschap door ze op de arbeidsmarkt te krijgen, maar hoe wil zij dat doen dan?

Nieuw in Hilversum
Tijdens de behandeling van 'Aanpak ondersteuning statushouders Nieuw in Hilversum' somde wethouder Arjo Klamer van Participatie zonder enige moeite allerlei initiatieven op. Via taalonderwijs, het werkgeversservicepunt, leertrajecten, leer-werktrajecten en een individueel ontwikkelplan moet de statushouder onder andere de arbeidsmarkt op kunnen komen. Zelf ervaart Klamer betrokkenheid bij werkgevers en ziet hij kansen en mogelijkheden, ook al realiseert hij zich terdege dat op het vlak van participatie de grootste uitdaging ligt en dat er in het verleden weinig succes is behaald.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant