Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Broertjes ziet tweede termijn zitten

Politiek

HILVERSUM - Pieter Broertjes heeft bij Johan Remkes, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, te kennen gegeven door te willen gaan als burgemeester van Hilversum. Dat heeft de voormalig hoofdredacteur van De Volkskrant op 22 september laten weten.

De gemeenteraad en het presidium moeten zich de komende maanden gaan buigen over de herbenoemingsprocedure. De ambtstermijn van zes jaar van Broertjes loopt af op 1 juli 2017. 

Vertrouwenscommissie
Deze procedure bestaat uit een gesprek tussen de burgemeester en de vertrouwenscommissie. Hierin zitten vertegenwoordigers van de in de raad aanwezige politieke fracties. Meestal zijn dit de fractievoorzitters. Het is vervolgens aan deze commissie om een verslag van bevindingen op te stellen en op basis van dit verslag al dan niet aan de raad voor te stellen de burgemeester voor te dragen bij de minister voor herbenoeming.

Procedure
In een verordening worden taak, samenstelling en werkwijze van deze commissie vastgelegd. De raad stelt deze verordening vast in de vergadering van 14 december. Op 1 december brengen de fractievoorzitters als opmaat voor de procedure een bezoek aan de Commissaris. Gedurende de hele procedure werken de commissaris van de Koning en de vertrouwenscommissie nauw samen.

Besloten
De raad vergadert in een besloten vergadering over het verslag van bevindingen. De raad stemt vervolgens over de voordracht. In een openbaar gedeelte van de vergadering wordt de voordracht bekend gemaakt.

Uit de krant