PvdA-raadslid Saami Akrouh slingert de discussie aan.
PvdA-raadslid Saami Akrouh slingert de discussie aan. Foto: Bastiaan Miché

Heeft besluit McDonald's kloof tussen politiek en burger vergroot?

Politiek

HILVERSUM - Haastige spoed is zelden goed. Zeker in een democratisch proces. Gezien de volle tribunes en de vele Hilversummers die duidelijk tegen de komst van een McDonald's zijn, had het in de ogen van PvdA-raadslid Saami Akrouh beter geweest te wachten met een beslissing. Dat had de zorgvuldigheid goed gedaan en had gezorgd voor meer vertrouwen in de politiek.

Dat statement maakte de sociaaldemocraat tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag. Hij vindt dat er weinig recht gedaan is aan de emoties en argumenten van de omwonenden.

Nimmer heeft Akrouh het raadhuis zo vol gezien als tijdens de behandeling van het wel of niet afgeven van de verklaring van geen bedenkingen voor de komst van een McDonald's aan de Vreelandseweg. Bewakers waren aanwezig vanwege de drukte. De publieke tribunes zaten helemaal vol met voor- en tegenstanders en tientallen Hilversummers zagen in de omroepkamer het debat op een groot scherm.

"Ik heb veel technische argumenten gehoord over bijvoorbeeld zwerfafval en de verkeersveiligheid op de rotonde Vreelandseweg/Diependaalselaan. Maar daar ging het helemaal niet om. Die mensen die massaal op de tribune zaten, willen gehoord worden. Dat is voor mij ook precies de reden waarom ik zeven jaar geleden de politiek in ben gegaan: om mensen een stem te geven", meldde de PvdA'er. Hij stelt dat het vertrouwen in de democratie essentieel is. De kloof tussen politici en inwoners is al groot en door de gang van zaken met de komst van een McDonald's is dat er niet beter op geworden. "Vertrouwen begint niet bij de besluitvorming, maar bij het begin van het proces", aldus Akrouh.

Mond opendoen
VVD'er Joost van Gilse floot hem terug en hield Akrouh voor dat de PvdA vorig jaar juni haar mond open had moeten doen toen bijna de voltallige raad (29 voor, 2 tegen) de conceptverklaring van geen bedenkingen had afgegeven. Volgens de liberaal wilde zijn collega-raadslid scoren in een tjokvolle raadzaal. Daarnaast werd Akrouh erop gewezen dat het hele proces op een dag na een jaar heeft geduurd. Verder heeft de McDonald's de buurt geïnformeerd over haar plannen, bezorgde omwonenden hebben een petitie in het leven geroepen en zij hebben een zwartboek aangeboden. Het college heeft gereageerd met een nota van zienswijzen op de ingediende 222 bezwaarschriften. Hieruit zijn afspraken over de aanpak van zwerfvuil gemaakt met het bedrijf en zijn verkeerskundige maatregelen genomen. Daarnaast hebben voor- en tegenstanders ingesproken tijdens de commissievergadering in februari en heeft belangengroep VreelandseWEGMac nog een protestactie gehouden. De mogelijkheden om hun stem te laten horen en hun invloed uit te oefenen zijn ten volle benut.

Juridisch
Akrouh was hierdoor niet overtuigd. "Meer dan 200 zienswijzen zijn ingediend, dan moeten we daar serieus naar kijken. We moeten luisteren naar de Hilversummers. Als we zeggen dat er inhoudelijk goed is gereageerd op die zienswijzen dan doen we ze tekort. Juridisch gezien moet er een antwoord komen op die zienswijzen. Op het menselijk vlak doen we de bewoners tekort", zei de PvdA-woordvoerder. Hij vindt dat het gemeentebestuur en de raad meer hadden moeten doen dan juridisch verplicht is. "Als ik wethouder was geweest dan had ik besloten de zaak te stoppen en met de bewoners in gesprek te gaan. Wat zijn jullie bezwaren en wat kan ik voor jullie doen? Wat maakt een maand langer wachten nu uit? Nu zijn veel bewoners boos en voelen ze zich niet gehoord."

Uit de krant