Hans Roos heeft maandag al een gesprek gehad met burgemeester Broertjes in het kader van het vooronderzoek. Foto: Bastiaan Miché
Hans Roos heeft maandag al een gesprek gehad met burgemeester Broertjes in het kader van het vooronderzoek. Foto: Bastiaan Miché

Melding integriteitsschending tegen Hans Roos

Politiek

HILVERSUM - De fractie van Hilversum1 heeft een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de onrust die intern al maanden gaande is. Nadat fractiemedewerker Roland van den Akker de wacht was aangezegd door fractievoorzitter Hans Roos en het royement van onder anderen Roos, is er nu melding gemaakt van integriteitsschending bij burgemeester Pieter Broertjes. Volgens het partijbestuur heeft Roos fraude gepleegd. Een beschuldiging die de politicus weerlegt.

Volgens Van den Akker liggen er keiharde financiële feiten ten grondslag aan de melding van integriteitsschending. De bewijzen zijn wat hem betreft onomstotelijk en kunnen niet anders dan leiden tot gevolgen. In de afgelopen periode hebben bestuursleden John Tammer en Van den Akker de fractievoorzitter de tijd gegeven om zijn onschuld te bewijzen.

Goede oplossing
Volgens hen heeft het Hilversum1-raadslid, de partij heeft één zetel in de gemeenteraad, vervolgens "een soort van verstoppertje gespeeld". Van den Akker zegt dat op meerdere manieren is geprobeerd contact te krijgen met Roos om tot een goede oplossing te komen. Al hun pogingen - telefoontjes, mails en brieven - strandden.

Onoorbaars
Doordat Roos ieder contact zou hebben vermeden, heeft het tweetal besloten in actie te komen. Deze situatie waait niet zomaar over. De fractievoorzitter heeft iets onoorbaars gedaan en hoort zich, zoals het een politicus betaamt, te verantwoorden. Vandaar dat Van den Akker en Tammer naar de burgemeester zijn gestapt met hun melding van het niet-integere handelen van Roos.

Onderhoud
Roos weerlegt de beschuldiging dat hij fraude gepleegd zou hebben. Maandag heeft hij een onderhoud gehad met burgemeester Pieter Broertjes in het kader van het onderzoek naar de vermeende schending van de integriteit.

Schande
Volgens het raadslid heeft hij aan de burgemeester getoond dat er van fraude geen sprake is. De bewering van Van den Akker en Tammer ervaart hij als laster. "Het is een schande", aldus Roos. "

Waarheid
Ze komen met een melding bij de burgemeester en nog voordat hij is begonnen met het onderzoek sturen ze een persbericht de wereld in dat ik fraude gepleegd heb, alsof dat de waarheid is. Over integriteit gesproken", is zijn verdere reactie.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant