Afbeelding
Foto: Andrea Bartosova

Eerste buurtinitiatief krijgt groen licht

Politiek

HILVERSUM - De oude gemeentewerf in de Hilversumse Meent wordt inderdaad een culturele broedplaats. De meerderheid van de gemeenteraad zei woensdag ja. Daarmee is het eerste buurtinitiatief een feit. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het een olifantenbevalling was.

Welke boodschap geven we als we het eerste buurtinitiatief dat voorligt afschieten? Dat was de vraag die vorige week woensdag tijdens de raadsvergadering hardop gesteld werd. Een maand eerder nam de politiek de nieuwe kadernota Buurtgericht werken aan. Hierin worden initiatieven van onderop, van de bewoners, juist gestimuleerd en gevraagd.

Dertien jaar leeg
En dat is precies wat de Meentwerf is. Een bewonersinitiatief waar kunst, cultuur, creativiteit, duurzaamheid en een centrum voor de buurt samenkomen en dat op een plek die al dertien jaar leegstaat. Deze culture broedplaats wordt draaiende gehouden door mensen uit de eigen wijk. Stichting Meentwerf moet de boel (financieel) draaiende houden. Schoolboek buurtgericht werken is de eerste gedachte.

Horeca
Toch waren er bezwaren en bedenkingen. De hoge inkomsten die het horecagedeelte moet opbrengen baarde veel zorgen. De VVD betoogde dat een realistische exploitatie ontbrak en onder meer daardoor niet in zou stemmen met de voorgestelde kredietverstrekking.

Enthousiasme
"Het is een lange weg geweest", stelt Annette Wolthers, D66-raadslid en voorzitter van de Stichting Meentwerf. Drie jaar terug kwam de herbestemming van de Mierenmeent 122 al ter sprake. Samen met mede-initiatiefnemer Lot Vermeer klopte zij aan bij de gemeente met het idee van een culturele broedplaats. Zij stuitten op enthousiasme bij wethouder Wimar Jaeger (D66).

Bureaucratische molen
Vervolgens belandden zij met hun idee voor zes ateliers en een gemeenschappelijke ruimte in de bureaucratische molen. Van de afdeling Vastgoed gingen zij naar de commissie Cultuur, vervolgens naar de commissie Buurten om te eindigen bij Economie en Bestuur.

Doorzettingsvermogen
Het doorzettingsvermogen werd geroemd. Uiteindelijk zei de meerderheid van de raad ja (20 voor, 13 tegen). Hierbij werkte de uitleg van Jaeger verhelderend. Hij gaf aan dat Hilversum 120.000 euro uittrekt voor de verbouwing van een gemeentelijk pand. Dit bedrag wordt in huur terugbetaald. Als de Stichting Meentwerf failliet gaat, dan is dat jammer. Hilversum trekt dan niet de portemonnee.

Conclusie
"Het buurtgericht werken is nog volop in ontwikkeling en voor alle betrokkenen is het nog zoeken hoe initiatieven van onderop daadwerkelijk te realiseren zijn", aldus Vermeer. Een conclusie die meerdere partijen trokken.

Uit de krant