Komen er nu wel nieuwe steigers of niet? Dat wordt 10 mei duidelijk. Foto: Bastiaan Miché
Komen er nu wel nieuwe steigers of niet? Dat wordt 10 mei duidelijk. Foto: Bastiaan Miché

Alle stemmen tellen bij plan Oude Haven

Politiek

HILVERSUM - Politiek gezien was het alle hens aan dek toen het tijd was om te gaan stemmen voor of tegen de bestemmingsplanwijziging voor de Oude Haven. Dat het vorige week woensdagavond eindigde in een tiebreak (18 raadsleden voor en net zo veel tegen) was te danken aan Léonie Sazias; het zieke raadslid van Hart voor Hilversum was speciaal voor de stemming haar bed uitgekomen.

Applaus kreeg zij van haar collega-politici en dat klonk ook vanaf de publieke tribune toen Sazias in een rolstoel de raadzaal betrad. Het was duidelijk dat iedere stem van belang was. Het plan voor de aanleg van twee steigers geldt als controversieel. Tijdens de vergadering was in de politieke arena een spelletje gaande van vertragen en versnellen.

Tijd winnen
Voorstanders van het plan, waaronder de coalitiepartijen D66, VVD en CDA, probeerden tijd te winnen. Het was wachten op VVD'er Haitske van de Linde, die later was vanwege de vergadering van het waterschap. Haar aanwezigheid en stem zou van doorslaggevend belang zijn. Daarmee zou een nipte meerderheid voor het plan worden behaald: 18 tegen 17 stemmen.

Schorsing
De tegenstanders, waaronder coalitiepartij SP en Hart voor Hilversum, probeerden juist hun bijdragen zo kort mogelijk te houden in de wetenschap dat Sazias naar het raadhuis onderweg was om te komen stemmen. Na een korte schorsing op verzoek van Karin Walters, de nieuwe fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, vond er een hoofdelijke stemming plaats met als resultaat dat er evenveel politici voor als tegen waren.

De avond van...
Sazias, die herstellende is van een operatie, zei dat het gezien de uitslag meer dan de moeite waard was geweest om uit bed te komen, maar dat het weer tijd was terug te kruipen onder de dekens. Door haar korte, maar bepalende optreden spreekt Hart voor Hilversum nu op de eigen website over 'De avond van Sazias'.

Woensdag 10 mei
De uitslag van 18-18 betekent dat het voorstel verschuift naar de volgende raadsvergadering. Woensdag 10 mei stemmen de politici opnieuw. Er is geen sprake van een nieuwe behandeling van het onderwerp.

Gelijkspel
De fracties, of bij hoofdelijke stemming alle aanwezige raadsleden apart, kunnen dan enkel en alleen aangeven of zij voor of tegen het plan zijn. Als het over een kleine vier weken weer in een 'gelijkspel' eindigt dan is de 'vaststelling bestemmingsplan Oude Haven' definitief verworpen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant