De afvalstoffendienst is een van de meest zichtbare samenwerkingen.
De afvalstoffendienst is een van de meest zichtbare samenwerkingen.

Gaan al die samenwerkingen wel goed?

Politiek

HILVERSUM - De Rekenkamer Hilversum gaat de samenwerkingen van Hilversum in kaart brengen. Doel is om de gemeenteraad in staat te stellen haar greep op deze samenwerkingen te verbeteren.

Bezuinigingen, toename van taken en wettelijke verplichtingen leidden in de voorbije jaren tot een lappendeken aan gemeentelijke en regionale samenwerkingen. Die hebben zowel voordelen (krachtiger, goedkoper) als nadelen (zeggenschap en invloed). 

Voorbeelden van samenwerkingsverbanden zijn: de Gewestelijke afvalstoffendienst (GAD), het Goois Natuurreservaat, de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, de Tomingroep en de Metropoolregio Amsterdam.

Wat levert het op?
De Rekenkamer, een onafhankelijk orgaan dat toeziet op het gemeentelijk beleid, wil met dit onderzoek in kaart brengen aan welke regionale en bovenregionale samenwerkingsverbanden de gemeente Hilversum deelneemt. Wat was ook alweer het doel van de samenwerking, wat kost het, wat levert het op? Maar ook: hoe kan de gemeente haar invloed op deze samenwerkingsverbanden uitoefenen?

Uit de krant