Afbeelding
Foto: gemeente Hilversum

Jaeger: 'Klamer laat zich niet helpen'

Politiek

HILVERSUM De situatie in het college van burgemeester en wethouders is onwerkbaar geworden. Volgens wethouder Wimar Jaeger heeft Arjo Klamer (SP) geen enkele reflectie getoond na de zware motie van wantrouwen in de raad van woensdag 7 juni en wenste hij ook geen hulp te krijgen bij zijn dossiers.

Dat laat Jaeger in een reactie namens de vier overgebleven wethouders weten. Inmiddels is collega Klamer opgestapt en heeft de SP besloten niet langer onderdeel te willen zijn van de coalitie.

Zware kritiek
"Er bestaan geen inhoudelijke verschillen binnen het college over wat we met elkaar wilden bereiken. Ondanks de goede plannen en sterke bespiegelingen van Klamer gaat het niet goed bij het in de praktijk brengen van zijn ideeën. Wij hebben begrip voor de zware kritiek vanuit de gemeenteraad die onlangs leidde tot een motie van wantrouwen over het presteren van Klamer; we delen die kritiek ook", aldus Jaeger.

Nevenfuncties
Het college presenteerde tijdens de laatste raadsvergadering een reddingsplan. Dat kwam neer op hulp van Jaeger, Eric van der Want, Floris Voorink en burgemeester Pieter Broertjes op verschillende dossiers. De kritiek van de oppositie was niet mals. Klamer presteerde te weinig, de resultaten bleven uit, duidelijke antwoorden kwamen nooit, hij had teveel tijd voor zijn nevenfuncties en toonde bovenal geen enkele zelfreflectie.

Hand geboden
"Het college heeft de gemeenteraad als reactie op die motie een oplossingsrichting toegezegd voor het gebrekkige functioneren van Klamer", vervolgt Jaeger. "In de afgelopen weken hebben we pogingen ondernomen om op onderdelen van zijn portefeuille versnelling aan te brengen en slagkracht toe te voegen. Daarnaast hebben we Klamer een helpende hand aangeboden."

Zelfreflectie
Collegiaal bestuur zoals het college het noemt of onder curatele staan zoals de oppositie het verwoordde is onmogelijk concluderen de vier bestuurders. Vanwege het gebrek aan zelfreflectie en een gebrekkig gebleven ontvankelijkheid voor kritiek én hulp bleek de werksituatie onhoudbaar.

Grote spijt
"Daarom hebben we in gezamenlijkheid tot onze grote spijt moeten besluiten het vertrouwen in Arjo Klamer op te zeggen en diens portefeuilles voorlopig onderling te verdelen", verduidelijkt Jaeger. 

Consequenties
Over de verdeling van de portefeuilles heeft het college de raad vanochtend per brief geïnformeerd. "Het is nu aan de betrokken wethouder en zo nodig de gemeenteraad om uit de nu ontstane situatie de consequenties te trekken. Wij betreuren het zeer dat het zo is gegaan", luidt zijn slotsom.

Uit de krant