Pieter Broertjes.
Pieter Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

Broertjes heeft veertien bijbaantjes

Politiek

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum hoeft zich in zijn vrije tijd niet te vervelen. Uit een overzicht van het aantal nevenfuncties van de burgemeester en wethouders blijkt dat hij veertien 'bijbaantjes' heeft.

Aanleiding voor het aan de gemeenteraad gepresenteerde bericht is de discussie die ontstond over de nevenfuncties van de inmiddels vertrokken wethouder Arjo Klamer. De SP-er zou enkele van zijn twaalf nevenfuncties - en dat is verplicht - hebben achtergehouden. Dat werd overigens ontkend door Klamer zelf.

Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum vroegen het college van burgemeester en wethouders (B&W) daarom maandagavond om opheldering. Toen Klamer dinsdag opstapte trokken zij de gestelde vragen weer in.

Actualiseren
Desondanks is de ontstane ophef voor B&W reden om de nevenfuncties te actualiseren. Daaruit blijkt dat Broertjes met kop en schouders boven de rest uitsteekt als het gaat om het aantal nevenfuncties. Zo is hij al langer onder meer voorzitter van de raad van toezicht van de Consumentenbond, voorzitter van de raad van toezicht van het Film Festival Rotterdam en voorzitter van de redactieraad One World. Sinds dit jaar is hij ook lid van de regiegroep MRA/Metropool Regio Amsterdam (ambtshalve), lid van de raad van advies van Radio Filharmonisch Orkest in Hilversum en lid van de raad van advies Kamp Amersfoort.

Gooise Bierbrouwerij
Wethouder Wimar Jaeger bezet met zes nevenfuncties de tweede plaats. Hij is onder meer voorzitter van het Nederlands Dachau Comité en ambassadeur van de Gooise Bierbrouwerij. Wethouders Floris Voorink en Nicolien van Vroonhoven hebben respectievelijk twee en drie bijbaantjes (allemaal ambtshalve). Wethouder Eric van der Want verricht geen enkele nevenfunctie. 

Jaarlijks worden de nevenfuncties gemeld aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Uit de krant