Coffeeshop De Professor moest een tijdje dicht.
Coffeeshop De Professor moest een tijdje dicht. Foto: Bastiaan Miché

'Experimenteer met legale wiet in Hilversum'

Politiek

Hilversum - Nu het nieuwe kabinet wil experimenteren met gereguleerde wietteelt moet Hilversum een van de proeftuinen worden. Dat vindt D66 Hilversum, met 8 van de 37 zetels de grootste partij in de gemeenteraad. "We beperken zo de criminaliteit en de gezondheidsschade van illegale wiet", aldus D66-raadslid Hein Jaarmsa. 

De Democraten in Hilversum vragen het college van burgemeester en wethouders om de gemeente aan te melden en aan de proef deel te nemen.

Het idee van het kabinet om lokaal legale wietteelt toe te staan is een proef. Een proef om te zien of de illegaliteit hierdoor kan verminderen. De aanleiding daarvoor lijkt te liggen in de situatie in Noord-Brabant, waar een groot aantal burgemeesters problemen ondervond met het vermengen van boven- en onderwereld.

De verkoop van wiet in coffeeshops aan consumenten is immers toegestaan (gedoogd), de inkoop van diezelfde wiet (aan de spreekwoordelijke achterdeur) is illegaal. "Deze voordeur-achterdeur problematiek speelt ook in Hilversum, getuige de sluiting van coffeeshop De Professor in 2016", vervolgt Jaarsma. De coffeeshop aan de Kleine Drift moest toen dicht, omdat de zaak meer dan de toegestane 500 gram in huis had.

Een tweede belangrijke reden voor de legalisering van de wietteelt, volgens D66, is de vervuiling die vaak wordt aangetroffen in de wiet. "Er is weinig of geen controle op de kwaliteit van de cannabis, en uit diverse onderzoeken is gebleken dat juist de illegaliteit van de handel het rommelen met het cannabis product in de hand werkt", aldus Jaarsma. "Met legale kweek, lokaal, kan de kwaliteit veel beter in de hand gehouden worden."

Vanwege het zogenaamde keurmerk waaraan Hilversumse coffeeshops moeten voldoen, is er volgens de Democraat sprake van een stabiele en gecontroleerde situatie. Behalve dan het gedoe van de achterdeur. "D66 Hilversum vindt dat Hilversum zijn vinger op moet steken, om te gaan experimenteren met lokale teelt van wiet", aldus Jaarsma. "De kweek moet zich beperken tot cannabis voor de Hilversumse coffeeshops. Het ligt overigens niet voor de hand om de kweek als gemeente ter hand te nemen, samenwerking met de coffeeshop-houders en een kweker ligt voor de hand. Hoe precies, zal uiteraard afhangen van de landelijke regeling."

Uit de krant