Wel of geen verkeer over de Stationsstraat straks? Foto: Bastiaan Miché
Wel of geen verkeer over de Stationsstraat straks? Foto: Bastiaan Miché

Inwoner komt met alternatief verkeersplan stationsgebied

Buurt / wijk

HILVERSUM - De Stationsstraat hoeft niet afgesloten te worden voor verkeer. Als je daar gecontroleerd verkeer toestaat dan loopt het verkeer in het centrum een stuk minder vast dan in de plannen van de gemeente. Dat is althans de mening van Eddy van den Berg. De Hilversummer presenteerde vorige week donderdag zijn eigen verkeersplan. Inmiddels heeft hij een uitnodiging op zak om zijn idee binnenkort toe te lichten in het raadhuis.

De gemeente wil de Stationsstraat autovrij hebben. In de plannen voor de grootse metamorfose van het stationsgebied willen de verantwoordelijke wethouders (Floris Voorink en Wimar Jaeger) de auto's om de markt heen laten rijden. De Schapenkamp en de Koninginneweg worden dan tweerichtingsverkeerswegen.

Rondje Hilversum
Daarnaast overweegt Hilversum om de Huizerstraat te gaan gebruiken om de al drukke en als onveilig ervaren kruising Koninginneweg, Schoolstraat en Noorderweg te ontlasten. Dit alles moet de doorstroming ten goede komen en ervoor zorgen dat weggebruikers ook op een andere manier het centrum uit kunnen in plaats van verplicht een rondje Hilversumse ring te moeten rijden.

Dosering en balans
Het gevolg hiervan is echter wel dat de verkeersdruk toeneemt op de Schapenkamp, de Koninginneweg, de Beatrixtunnel, de Johannes Geradtsweg en het kruispunt bij de kleine spoorbomen. Van den Berg meent dat er in zijn alternatieve plan sprake is van een betere dosering en balans. Met tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp heeft hij geen moeite. Dat mag verdiept. In zijn plan blijft de Koninginneweg zoals die nu is, maar wordt de rijrichting omgedraaid. Het verkeer moet kunnen doorrijden tot de Lage Naarderweg, dus ook langs Podium de Vorstin.

Paaltjes
Wie vanaf het Mediapark komt, kan de Lage Naarderweg gebruiken. Zij kunnen doorrijden over de Naarderstraat tot aan de splitsing Stationsstraat en Melkpad. Van den Berg zegt dat hij de Stationsstraat gecontroleerd open wil stellen voor verkeer. Hij denkt aan het gebruik van paaltjes, zoals die bijvoorbeeld op de Kerkbrink staan.

Extra rijstrook
Op die manier kan deze rijstrook helemaal worden afgesloten tijdens evenementen of zou het kunnen dat de gemeente besluit dit wegdeel tussen 16.00 en 19.00 uur te sluiten. Voor het station wil hij een extra rijstrook creëren voor bestemmingsverkeer dat naar het station wil of de parkeergarage in moet.

Professionals
"Ik hoop dat ze echt openstaan voor mijn plan", zegt Van den Berg. "Het is aan de professionals om dit alternatief verder te onderzoeken en te berekenen", voegt de Hilversummer eraan toe.

Op zak
De gemeente bevestigt dat Van den Berg een uitnodiging op zak heeft. Hij is niet de enige die zijn alternatief mag presenteren. Wanneer dit gebeurt, is nog niet duidelijk. Het gaat sowieso gebeuren voor dinsdag 7 maart, want dan staat de tweede participatiebijeenkomst van Hilversum op de agenda.

Boekwerk
Een zegsman van de gemeente laat weten dat er afgelopen donderdag 120 Hilversummers aanwezig waren bij de eerste meedenksessie over de stationsgebiedplannen. Vooral de 'verkeerskamers' trokken veel belangstelling. Daar zijn veel ideeën en suggesties opgehaald. Met al deze input gaat Hilversum aan de slag. Dit komt in een boekwerk. "Mensen gaan dingen terugzien in het plan en als we de suggesties niet meenemen dan komen we met een uitleg waarom niet", klinkt het vanuit het raadhuis.

Uit de krant