Als openingshandeling stortten de vertegenwoordigers van de betrokken partijen het eerste beton.
Als openingshandeling stortten de vertegenwoordigers van de betrokken partijen het eerste beton. Foto : Bastiaan Miché

Eerste stap Nieuw Zuid gezet

Buurt / wijk

HILVERSUM - Na heel lang praten over nieuwbouw en een graafpartij die maanden heeft geduurd, is de eerste bouwstap nu echt gezet. Vorige week donderdag was de officiële start van Nieuw Zuid. Over een aantal jaar is hier een rijke buurt gerealiseerd waar de buurt echt beter van wordt.

Zo luidden de woorden van wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok van Wonen. In de grote witte feesttent sprak zij voor de openingshandeling de vele aanwezigen toe. Bewoners van Zuiderheide en omwonenden uit de Zeeheldenbuurt waren in grote getale op het startmoment afgekomen. De CDA-wethouder gaf aan dat in de nieuwe wijk 'alles bij elkaar komt'. Zij had daarmee onder meer over dat jong en oud bij elkaar komen te wonen in het nieuwe complex, dat nu in fases verrijst aan de Diependaalselaan.

Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen vulde haar aan. "Met Nieuw Zuid creëren we een gevarieerde woonbuurt die door voorzieningen als een kinderdagverblijf en een medisch centrum geschikt is voor zowel jong als oud. In twee van de vijf gebouwen komen woningen voor ouderen die zorg nodig hebben",

Tevens kaartte Van Vroonhoven de duurzaamheid binnen het project aan. Bij nieuwbouwplannen wordt steeds meer rekening gehouden met het implementeren van duurzame maatregelen. "Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat het de eerste wijk die gasloos wordt. De woningen worden verwarmd en gekoeld door aardwarmte", aldus Van Vroonhoven. Die duurzame warmtebron ligt zo'n 230 meter in de grond, merkte Zanting verder op.

200 woningen
Op het terrein van Amaris Zuiderheide komt Nieuw Zuid. Hier komen verspreid over vijf gebouwen, die allemaal vernoemd zijn naar een heideplant, ongeveer 200 woningen. De appartementen zijn een mix van sociale huur en vrije sector. Zanting sprak over een spannend en groot project voor Dudok Wonen. De woningcorporatie pompt 37 miljoen in dit stukje Hilversum.Traditionele zorgcentra verdwijnen. Dat heeft te maken met nieuwe wet- en regelgeving, maar vooral ook de behoefte om zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Met Nieuw Zuid geven Amaris, Dudok Wonen, Habion en de gemeente invulling aan het nieuwe oud worden, zoals Peter Boerenfijn (Habion-bestuurder) het zei.
Volgens planning moeten de eerste twee gebouwen (Alba en Rubina) in 2018 klaar zijn. In 2021 moet het hele complex zijn gerealiseerd.

Uit de krant