Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Inpandige fietsenstallingen in centrum Hilversum voorlopig van de baan

Buurt / wijk

HILVERSUM De twee lege panden in het centrum waar Hilversum al na de zomer inpandige fietsenstallingen wilde realiseren, zijn inmiddels weer in gebruik genomen door ondernemers. En dus moet wethouder Floris Voorink op zoek naar alternatieven om de fietsellende op de Groest, Kerkstraat en Kerkbrink op te lossen. Een eerste oplossing is er: op de Groest en de Kerkbrink moeten tussen de 400 à 500 parkeerplekken komen voor de fietsen.

Vanuit het raadhuis klinkt dat Hilversum een beetje aan het eigen succes ten onder gaat. Het centrum is onder andere door de opknapbeurt van winkelcentrum Hilvertshof aantrekkelijker geworden. Dat heeft geresulteerd dat leegstaande winkelpanden bewoond zijn en er meer bezoekers komen. Voorink had een locatie op de Groest en de Zeedijk op het oog. Voorlopig is het niet mogelijk inpandige fietsenstallingen te creëren in het centrum. Daarmee is het plan niet afgeschoten.

Ondanks dat 'de openbare ruimte op' is, zoals Voorink begin april zei toen hij de plannen ontvouwde, moet de wethouder nu wel een oplossing vinden in de openbare ruimte. Dat blijkt nog makkelijk te kunnen. Volgens de gemeente is het mogelijk honderden parkeerplekken te realiseren. Hier vallen ook voorzieningen voor brommers, scooters en fietsbakken onder. Deze fietsenrekken komen op de Kerkbrink en vooral de Groest. Vooral op de Groest is het regelmatig een grote fietsenzee.

Momenteel doet de gemeente onderzoek naar de locaties waar deze extra parkeervoorzieningen kunnen komen. Er komen ook niet-parkeerzones voor de fiets op de Groest. Wie zijn fiets straks, de gemeente mikt op uitrol van het plan in het vierde kwartaal, toch neerzet in een gebied waar dat niet kan, moet er rekening mee houden dat de fiets weg is. Op de Kerkbrink, tussen de Spijkerpandjes en het uitzendbureau, kunnen zij hun fiets dan weer ophalen.

Om deze nieuwe voorzieningen te kunnen realiseren is extra budget nodig. Voorink vraagt aan de gemeenteraad een aanvullend krediet van 220.000 euro te willen verlenen voor deze investeringen in fietsparkeren in het centrum. Het onderwerp komt nog aan bod tijdens de raadscommissie Verkeer en Beheer.

Uit de krant