Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Taludweg blijft verdeeld over parkeerregime in de straat

Buurt / wijk

HILVERSUM - Bijna twee jaar verder en nog altijd is de Taludweg verdeeld over hoe het parkeren geregeld moet zijn in de straat. Nu loopt de proef met betaald parkeren bijna af. Wat te doen?

Uit respons van de bewoners blijkt volgens wethouder Floris Voorink nergens dat dit experiment in de Schrijvers- en Dichtersbuurt mislukt is. Daarom stelt hij voor de proef om te zetten in een definitieve situatie.

Voorink heeft aardig wat lastige dossiers op zijn bord gehad in de afgelopen 3,5 jaar. De parkeerkwestie op de Taludweg was daar absoluut één van. Parkeren in de groenstrook werd jarenlang gedoogd. Volgens het bestemmingsplan mag het niet. De zin: 'een wethouder die zich aan de wet houdt' kwam twee jaar terug geregeld voorbij.

Het leidde tot heetgebakerde discussies, pittige informatieavonden en een buurt die tot op het bot verdeeld was en met meerdere oplossingen kwam voor het nieuwe parkeerprobleem. Na heel veel vijven en zessen werd betaald parkeren op de Taludweg en op een deel van de Hyacintenlaan ingevoerd.

Eind 2017 loopt de proef af. Blijft het vergunningparkeren gehandhaafd? De bewoners, het gebied tussen de Taludweg en de Gijsbrecht van Amstelstraat is aangeschreven, hebben hun ervaringen en ideeën hierover kunnen delen. Meest opvallende conclusie is de lage respons. Dertig bewoners van de Taludweg hebben gereageerd: vijftien willen vergunningparkeren behouden en vijftien zijn tegen.

Voorink wil de proef vanaf 2018 een definitieve status geven. Uit onderzoek blijkt dat de parkeerdruk in de rest van de wijk een paar procent is toegenomen (van 58 naar 65 procent). Van excessen is geen sprake. Daarnaast heeft de VVD'er in een kleine twee jaar nauwelijks nog iets gehoord uit de buurt over de situatie. "Ik concludeer dat de proef niet in alle opzichten mislukt is. Mijn voorstel is om door te gaan", aldus de wethouder.
Gezien de gevoeligheid wil Voorink het voorstel voorleggen aan de commissie Verkeer en Beheer. Op woensdag 22 november komt dit aan de orde en hebben bewoners de mogelijkheid om in te spreken.

Uit de krant