Afbeelding
Foto: Koosje de Beer

Philadelphia Zorg-cliënten wonen tussen leeftijdsgenoten

Zorg

HILVERSUM - Een appartement in een nieuw complex waar je zelfstandig tussen leeftijdsgenoten zonder verstandelijke beperking woont. Voor zestien cliënten van Philadelphia Zorg is deze droom nu werkelijkheid. In de flat op de Larenseweg is geen steunpunt, maar nieuwe bewoonster Judith vindt dat ook helemaal niet nodig. "Als ik Geke of Leila nodig heb, app ik toch even?"

De buitendeur van het complex klemt nog een beetje, de lift is soms buiten dienst: het zijn aanloopproblemen die horen bij elke nieuwe oplevering. Bij de flat aan de Larenseweg van woningcorporatie De Alliantie is dit niet anders. Judith neemt het ongemak voor lief en laat trots haar appartement zien, waar op het oog helemaal niets aan mankeert.

Wachtlijst
"Het is geweldig om hier te wonen", zegt ze tevreden. "Mijn vader heeft met Philadelphia geregeld dat ik boven aan de wachtlijst ben gezet. Daar ben ik nog blij om."

Broekzak
Judith woonde hiervoor in een woongroep van de zorginstelling in Huizen. Gelukkig wist ze dat het tijdelijk was, zegt ze nu. "Ik heb helemaal niets met Huizen. Veel te christelijk. Op zondag is daar geen winkel open. Hilversum ken ik als mijn broekzak, want ik kom hier vandaan", aldus de bewoonster. Geke de Jong en Leila Abed zijn als begeleiders vanuit Philadelphia Zorg betrokken bij de zestien bewoners in het gerenoveerde flatgebouw, dat voorheen een bedrijfspand is geweest.

Geen steunpunt
"Philadelphia heeft hier geen steunpunt", legt De Jong uit. "Voor ons is dat ook nieuw en even wennen." Ze komt een keer per week bij Judith langs om even bij te praten. "Ik vraag dan naar haar werk in de bedrijfskantine van SNS Bank in Utrecht en hoe het hier in haar nieuwe huis gaat. Zeker in het begin vind ik het belangrijk dat we een band opbouwen. Als Judith iets nodig heeft, moet ze wel weten dat ze me dat kan vertellen", is haar vervolg.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant